Celulit: kako ga omiliti s temi top izdelki

celulit

Če se tudi vi spopadate s celulitom, vas moramo najprej pomiriti, da niste edini. Videz pomarančne kože je v največji meri ženska težava, nanj pa vplivajo številni dejavniki. Ker gre predvsem za estetsko težavo, jo ženske vedno želimo vsaj omiliti – sploh tik pred poletjem, ko si bomo nadele kratke hlače in kopalke. Poglejmo, kako lahko to storimo, še prej pa podrobno raziščimo, kako celulit sploh nastane.

Težava večine žensk

Večina žensk je podvržena nastanku celulita zaradi hormonskih sprememb (puberteta, nosečnost, pred- menopavzalno obdobje, genetski vpliv …). K temu pa lahko dodamo še slabe prehranjevalne navade (čezmerno uživanje ogljikovih hidratov, premajhen vsakodnevni vnos vode v telo …) in nezdrav način življenja (preveč sedenja in stresa ter premalo aktivnosti). Pojav celulita je posledica presežka zaloge maščob, ki ga pogosto spremljata zadrževanje vode in togost vlaken kožnega tkiva. Da pa vas že kar na začetku potolažimo, celulit ima 93 % žensk.

Zakaj nastane?

Maščobno tkivo predstavlja 15-20 % skupne telesne teže. Skladiščenje maščob v maščobnih celicah vodi do njihove rasti, pri tem pa se lahko njihov volumen poveča do 27-krat. Maščobne celice se med seboj povezujejo v večje maščobne skupke, prepletene z mrežo kolagenskih in elastinskih vlaken. Taki skupki povzročajo pritisk v koži , zaradi česar koža postane jamičasta oz. dobi videz pomarančne lupine. Maščobni skupki povzročajo tudi pritisk na krvne in limfne kanalčke, kar upočasni podkožno mikrocirkulacijo in povzroča zadrževanje vode. Največ maščobnih celic v ženskem telesu se nahaja na trebuhu, zadnjici in stegnih, kjer se tudi najpogosteje pojavijo težave s celulitom.

Vpliv sladkorja

Poleg skladiščenja maščob in zadrževanja vode, je velik sovražnik naše postave tudi sladkor. Po vsakem obroku telo shranjuje presežek glukoze v maščobnih celicah, ki sestavljajo maščobno tkivo. Kompleksni in preprosti sladkorji se v procesu metabolizma razgradijo do glukoze, njeni presnovni produkti se vežejo s prostimi maščobnimi kislinami, pri tem pa nastanejo trigliceridi ali maščočobe, ki se skladiščijo v maščobnih celicah. Le-te torej služijo kot vir skladiščene energije za telo. V njih se rezervne maščobe shranjujejo in razgrajujejo, ko telo potrebuje energijo.

Štiri stopnje celulita

Poznamo štiri stopnje razvoja celulita. Prva stopnja je omejena na celično in molekularno raven, v drugi stopnji se že spreminja stanje v podkožju – če kožo stisnemo, lahko opazimo ‘pomarančno’ strukturo. V tretji stopnji se okrog maščob nalagajo proteini, ki v zadnji – četrti stopnji že povsem objamejo maščobne celice in tvorijo boleče vozliče. Koža na površini se spremeni, postane tanjša, poslabša se presnova, motena je cirkulacija. Vezivno tkivo postaja vse bolj otrdelo, manj prožno, celulit je vse bolj ohlapen – kot da plava pod kožo. ‘Pomarančna’ koža postane zelo izrazita in moteča.

Kako omiliti videz pomarančne kože?

V prosti prodaji je velikoizdelkov, ki obljubljajo odpravo nezaželenega videza pomarančne kože. In kako delujejo? V sebi skrivajo marsikaj – od najpreprostejših snovi, ki vplivajo na razgradnjo maščob do zelo sofisticiranih, tehnološko zahtevnih aktivnih učinkovin. Med preproste štejemo jodove soli, alge in kolagen, med zahtevnejše pa vse tiste, ki delujejo neposredno na zmanjšanje maščobnih celic. Zelo popularna je kombinacija silanola in kofeina, ki daje zelo dobre rezultate, saj aktivira encim lipazo, da razgradi maščobo v celici in hkrati preprečuje nastanek novih maščobnih celic. Kozmetična sredstva, ki zmanjšujejo pojav celulita in s tem tudi videz pomarančne kože oz. preprečujejo njegov ponovni pojav, večinoma delujejo na dva načina; tako, da spodbujajo odvajanje odvečne tekočine in pospešujejo podkožno mikrocirkulacijo ter tako, da preprečujejo tvorbo glukoze v maščobe, skladiščenje maščob v maščobnih celicah oz. pospešujejo razgradnjo že obstoječih.

Kateri izdelek izbrati?

Ena od najpogostejših sestavin izdelkov proti celulitu je kofein, znan diuretik, ki ga tudi v medicini uporabljajo za odvajanje odvečne vode iz telesa. Zelo pomembno vlogo igra tudi tekstura izdelka. Kremasti izdelki, ki jih je treba dalj časa masirati in vtirati v kožo, so sicer manj zaželeni, saj zahtevajo več napora, vendar je prav masaža prizadetih delov zelo koristna za pospeševanje podkožne mikrocirkulacije in s tem tudi za odpravljanje celulita. Poleg krem je na tržišču veliko gelov in kremnih gelov, ki se brez masiranja hitro vpijejo v kožo, vsebujejo pa aktivne sestavine.

Poglejmo, kateri so top izdelki v boju proti celulitu:

Ključni igralci v boju proti celulitu

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images, PR