DIY: domač, naravni balzam za ustnice

balzam za ustnice

Veliko ljudi ves čas uporablja balzame za ustnice, redko pa se spomnijo, da bi si lahko naredili domačo, bolj zdravo različico. Pred vami sta dva recepta za naravni balzam za ustnice.

V zimskih mesecih ustnice po navadi razpokajo in postanejo suhe, zato včasih niti balzami za ustnice več ne pomagajo. Ker pa je pomembno, da ostanejo lepe in negovane, vam priporočamo, da si kar sami naredite balzam, ki bo narejen povsem po vaših željah in potrebah.

Težave z ustnicami

Razpokane ustnice nastanejo zaradi vpliva sončnih žarkov ali hladnega, suhega vremena. Enak učinek ima tudi alergija na rdečilo za ustnice, na zobno pasto, hrano ali pijačo. Zobna pasta vsebuje natrijev lauril sulfat, ki lahko povzroča razpokane ustnice in razdraženo kožo. Če pa rdečilo za ustnice vsebuje propil galat, lahko prav tako povzroči alergijo. Ker ustnice ne vsebujejo toliko olj, kot naša koža, so znaki dehidracije na ustnicah vidni veliko prej kot na koži. Zato se potrudite, da na dan popijete zadostne količine vode (priporočeno je med 2-4 litre na dan). Vsi vemo da sadje in zelenjava krepita naš imunski sistem, ki nas čuva pred boleznimi. Je pa tudi res, da je pri vsem (tudi sadju in zelenjavi) potrebna zmernost. Sok citrusov namreč lahko draži vaše ustnice, prav tako pa vašim ustnicam ne ustreza prevelika količina vitamina A, ki lahko povzroča razpoke in lupljenje.

Vnetja kotičkov ustnic

Zaradi vnetja ustnic (heilitis) lahko kotički le-teh postanejo boleči, razdraženi, rdeči in razpokani. Prav tako lahko začne na tem predelu rasti glivica kandida. Heilitis je lahko tudi posledica pomanjkanja vitamina B, vendar je takšen primanjkljaj redek. Zelo je pomembno, da ne pozabimo na nego ustnic in to vsak dan v letu, saj nanje negativno vplivajo tako nizke kot visoke temperature ter veter. Še bolje pa je, če si balzam za ustnice naredite kar sami.

Preprosta izdelava

Sestavine za izdelavo balzama za ustnice boste preprosto dobili, enostavna pa je tudi sama izdelava. Negovalne lastnosti imata kokosovo olje in kakavovo maslo, medtem ko naravni čebelji vosek na ustnicah ustvari zaščitni sloj, kar je zelo pomembno pozimi. Okus in vonj pa lahko izberete sami. To je lahko kakav, čokolada, pomaranča, klinčki, sivka, limona ali vanilija. Navsezadnje je to povsem vaš balzam za ustnice, zato ga naredite povsem po svojem okusu. Tudi pripomočke že imate: potrebujete kuhinjsko tehtnico, merilne posode, odporne na toploto ter posodico, v katero boste balzam vlili. Ko boste balzam naredili, boste zagotovo mnenja, da ga nikoli več ne kupite.

RECEPTI

SIVKIN BALZAM

Sestavine:

• 10 g karitejevega masla (lahko tudi kokosovo ali oljčno olje)

• 1 g čebeljega voska

• 1 kapljica eteričnega sivkinega olja

Priprava:

1. V posodi zmešajte vse sestavine razen eteričnega olja, ki ga boste dodali na koncu.

2. Zmes stopite v vodni kopeli, ki jo segrejte do največ 70 stopinj Celzija.

3. Ko se sestavine stopijo, posodo odstranite iz vode in dodajte 5 kapljic eteričnega sivkinega olja (lahko tudi manj).

4. Zmes takoj vlijte v posodice in pustite, da se ohladi.

balzam za ustnice sivka

BALZAM IZ KAKAVOVEGA MASLA IN POMARANČE

Sestavine:

• 4 g čebejega voska

• 12 g ekstra deviškega oljčnega olja

• 6 g kakakvovega masla

• 2-3 kapljice vitamina E

• 10 kapljic pomarančnega eteričnega olja

Priprava:

1. V lonec vlijte vodo (¼ površine posode).

2. Nato v vodo postavite drugo posodo, v kateri boste stopili vse sestavine. Vanjo dodajte kokosovo olje, kakavovo maslo in vosek ter vse skupaj zmešajte z žlico.

3. Ko se vosek stopi, dodajte še malo kakavovega masla (po želji).

4. Ko dosežete želeno barvo, posodo umaknite iz toplote, dodajte eterično olje in vitamin E ter dobro premešajte. Zmes vlijte v posodice (lahko uporabite tudi posodice od balzamov za ustnice, ki ste jih že porabili) ter jih pustite stati nepokrite nekje dve do tri ure, da se balzam ohladi in strdi.

balzam

Najboljša rdečila za ustnice, ki ustnic ne izsušijo

Foto: Prostock-Studio; Triocean/ Getty Images Plus via Getty Images