Izbor najboljših balzamov za razpokane ustnice

razpokane ustnice

Hladnejši dnevi ustnicam zagotovo ne prizanašajo. Pogosto so izsušene in razpokane, za kar gre poleg zunanjih temperatur kriviti tudi suh zrak v ogrevanih prostorih. Če dodamo še veter, so posledice neizbežne. Zdaj je čas, da več pozornosti namenite ustnicam, saj so razpokane ustnice lahko boleče, prav tako pa na njih ne boste mogli lepo nanesti rdečila. 

Prvi ključni podatek, zakaj so ustnice jeseni in pozimi bolj ‘ogrožene’, je tale: kožo na ustnicah sestavljajo zgolj tri do štiri plasti kože, za razliko od ostalega dela obraza, ki je sestavljen iz kar petnajstih. Torej je koža na ustnicah veliko tanjša in zato bolj občutljiva. Nanjo vpliva veliko dejavnikov. Od zunanjih, kot so vročina, mraz in vlaga, do hrane in z njo povezanih vitaminov. Negativni dejavniki lahko privedejo do suhih, razpokanih, luskavih in ne nazadnje pekočih ter bolečih ustnic. Še ena velika razlika med kožo na ustnicah in kožo ostalega obraza je v žlezah lojnicah in dlačnih mešičkih. Ustnice jih namreč nimajo, zato ne dobijo toliko vlage in olj ter se posledično hitreje izsušijo. To pomeni, da moramo ustnicam v mrzlih mesecih nameniti prav posebno pozornost.

Ključ je v dobrem balzamu in doslednosti

Ključ je torej v izbiri dobrega balzama za ustnice ter v doslednosti uporabe le-tega. Prav tako se zavedajte, da oblizovanje ustnic ni rešitev, saj slina naredi ravno obratno – jih izsuši in povzroča razpokane ustnice, saj z njo odstranimo zaščitno plast. Dodatno škodo pa povzročijo še bakterije in prebavni encimi, ki jih vsebuje. Svetujemo vam tudi, da na ustnice pred spanjem v izdatni količini nanesete balzam, ki bo deloval vso noč, zato bodo ustnice zjutraj mehke in navlažene. Pripravljene na nanos rdečila za ustnice.

Recite ne bleščilom z mentolom

Čeprav so trenutno zelo popularna bleščila za ustnice in balzami z izvlečkom mentola z navideznim učinkom povečanja ustnic, se jim v zimskem času raje izognite. Mentol namreč izsušuje ustnice in lahko pripelje do luščenja.

Prehrana in voda

V jedilnik vnesite veliko živil z vitaminom B in ne pozabite na zadostno količino zaužite vode. Voda namreč močno vpliva na napetost kože in gladkost ustnic. Pozimi je tudi dobro uporabljati le vlažilna rdečila za ustnice ali bleščila. Svinčniki namreč lahko izsušijo ustnice oz. njihove robove. Enako je z vetrom. Ta je pravi sovražnik in zato je šal obvezen modni dodatek, ki bo s svojim varovanjem še kako pomagal zdravemu videzu vaših ustnic. Pred spanjem si ustnice nežno zdrgnite s frotirasto brisačko ali mehko zobno ščetko in jih nato navlažite z balzamom. Lahko nanesete tudi med. Prav tako lahko na ustnice brez slabe vesti nanesete tudi kremo za nego okoli oči. Sicer pa kozmetična industrija ponuja tudi takšne, ki so namenjeni prav ustnicam oz. koži okoli njih.

Najboljši balzami za razpokane ustnice:
Domači pilingi za ustnice

Lahko pa uporabite tudi doma narejeni piling. Dve čajni žlički sladkorja zmešajte z žličko oljčnega olja in prav toliko medu. Zmes s prstom nanesite na ustnice in nežno vmasirajte. Pustite delovati nekaj minut, nato sperite z mlačno vodo in nanesite balzam za ustnice. Druga opcija je čajna žlička medu z enako količino sode bikarbone. Zmes nanesite na ustnice, postopek je enak kot pri prvem pilingu. V zmes lahko po želji dodate še kapljico ali dve dišečega eteričnega olja.

Najboljša olja za ustnice, ki jih navlažijo, jim dodajo lesk ter barvo

Foto: Petrunjela / Getty Images Plus via Getty Images, PR