Je vaša koža dehidrirana in žejna?

koža dehidrirana

Za vzdrževanje zdrave in sijoče kože je ključna ustrezna hidratacija kože, zato pogosto izpostavljamo, da je vlaženje najpomembnejši sestavni del njene nege. Če koži primanjkuje vode, govorimo o dehidrirani koži. Čeprav so simptomi podobni, dehidrirane kože ne smemo zamenjevati s suho kožo. Gre namreč za dve različni kožni težavi. Je torej vaša koža dehidrirana? Poglejmo …

Suha ali zelo suha koža označuje določen tip kože. To je trajno stanje, za katerega je značilno zategovanje celotnega obraza/telesa zaradi nepravilnosti v kožni barieri. Koža je tanka, lahko je pordela, manjka pa ji lipidov.

Dehidrirana koža lahko prizadene ljudi vseh tipov kože. Gre za reverzibilen, začasen pojav oziroma stanje kože, za katerega je značilen občutek zategovanja in neudobja zaradi pomanjkanja vode. To pomeni, da so lahko prav vsi tipi kože, tudi mastna, v določenih okoliščinah ali v določenih letnih časih dehidrirani.

dehidrirana koža

Kako prepoznamo dehidrirano kožo?

Prisotnost zategovanja obraza je prvi opozorilni znak, da tvoji koži primanjkuje vlage. Sčasoma pa koža izgublja sijaj, postane pusta, pridružijo se drobne dehidracijske linije. Koža je pogosto srbeča, zlasti po umivanju pa se na njej lahko pojavijo tudi luske. Gre za nenavadno, začasno stanje, ki ni nujno povezano samo s suho kožo.

Kaj povzroča dehidracijo?

Naraven proces izgube vode skozi povrhnjico je povezan z neprestano difuzijo vode v koži. Voda iz krvnega obtoka namreč prehaja skozi dermis, ki je resnični kožni rezervoar vlage, nato preide v epidermis in izhlapi na povrhnjici. Dnevno vodo izgubljamo vsi, moški in ženske, ne glede na starost ali tip kože.

Koža je neprestano v interakciji z zunanjim okoljem. V normalnih pogojih se lahko sama rehidrira, vendar ji nekateri zunanji dejavniki to vztrajno preprečujejo. Gre denimo za onesnažen zrak, mraz, veter, UV žarke, tobak, alkohol, pa tudi utrujenost in stres. K dehidraciji kože lahko prispevajo tudi neustrezni kozmetični izdelki, v mislih imamo predvsem preveč agresivne čistilce, ali pa nekatera zdravljenja, denimo proti aknam.

Vse našteto pospešuje izgubo vode v koži, koža pa ni več sposobna obnavljati svojih naravnih vlažilnih kapacitet, zato postane dehidrirana. Dehidrirana koža je ponavadi bolj občutljiva, jo zateguje, na njej se pojavijo dehidracijske linije, ki se sčasoma spremenijo v gubice … Posledično izgubi sijaj ter postane sivkasta in pusta.

Kaj lahko storite?

Svoje kože ne smete pustiti žejne! Odrasla oseba na obrazu vsak dan izgubi približno 1 kozarec ali 250 ml vode, zato je vlaženje kože obvezno za vse tipe kože, brez izjeme. Svoji koži lahko podarite vsakodnevno osvežitev s serumom Bioderma Hydrabio, ki v sebi skriva vse, kar vaša koža potrebuje.

Poskrbi za 24h vlaženje na treh stopnjah in okrepi naravne vlažilne mehanizme kože. Njegova tekstura je lahka, vlažilna, nelepljiva in neopazna, saj se nemudoma vpije v kožo. Poleg tega pa je odlična podlaga za ličila.

bioderma

Tudi za moške

Pa še en nasvet. Skrijte ga pred svojim dragim, saj vam ga bo sicer hitro zmanjkalo. Moški ga obožujejo zaradi lahke teksture, saj ne pušča belih sledi na njihovi bradi, poleg tega pa odlično pomiri razdraženo kožo po britju.

Foto: Getty Images via Guliver, PR