Nova kuharska oddaja: Shane Delia po poti začimb

shane delia

Težko bi našli chefa, ki je bolj predan gostoljubju kot Shane Delia. Besedo gostoljubje si je celo vtetoviral na roko.

Spoznajte Shana Delia. Kaj pomeni njegova tetovaža? ‘Fortis et Hospitalis’ oziroma moč in gostoljubje. To ni kar neka umetnost na koži, temveč moto družine Delia, ki ga je v Avstralijo prinesel Shanov oče, ki se je leta 1970 tja preselil z Malte. To je načelo, ki Shana vodi skozi profesionalno in zasebno življenje.

Shanu družina toliko pomeni, da je svojo priznano restavracijo v Melbournu poimenoval po svoji ženi: Maha. V njej združuje malteško kulinariko, kot mu jo je predstavila družina, s kompleksno libanonsko kulinariko, kot so mu jo predstavili ženini starši. Vsemu temu pa doda še svoj poseben pečat.

Noče počivati na lovorikah, zato hoče Shane raziskovati in premikati meje. V oddaji Shane Delia po poti začimb nas popelje na kulinarično romanje. Spoznali bomo njegovo dediščino in tisoče let staro kulinarično tradicijo Bližnjega vzhoda.

5. aprila na 24Kitchen prihaja 1. sezona

Popotovanje bo Shane začel v svoji domovini, na stari feničanski postojanki Malti, kjer so se arome in začimbe Bližnjega vzhoda pomešale s tradicijami evropskega Sredozemlja. Na tem otoškem arhipelagu se je rodila Shanova ljubezen do kuhanja.

Potem se bo odpravil do Libanona, izvirne dežele medu in mleka, kjer so se rodile sodobne bližnjevzhodne meze. Tu bo spoznal starodavne civilizacije, ki so pustile pečat na pokrajini in tudi regionalni kuhinji.

Na koncu pa bo po poti začimb odpotoval v starodavno Perzijo oziroma današnji Iran, ki je dom žafrana, granatnega jabolka in rožne vode. Ter najstarejših še zapisanih receptov na svetu. Iran bo spoznaval v čajnicah, na vrtovih in v nomadskih šotorih. Čisto drugačen je, kot si je prej predstavljal.

Shana so navdihnili srednjeveški arabski in perzijski recepti, ki so si jih predajale generacije, pa tudi podeželska in sodobna kulinarika Libanona in Irana. V svoji kuhinji v Melbournu bo dodal svoj pridih najstarejšim in najvplivnejšim tradicionalnim jedem.

Foto: PR