Kaj storiti, če vas opeče sonce: 7 genialnih nasvetov

opeče sonce

Ker sončne opekline niso težava le v tistem času, ko ste opečeni in vas koža peče, ampak imajo tudi slabe dolgotrajne posledice, je vedno dobro imeti pri roki kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 50. Vsakomur pa se vsaj enkrat zgodi, da ga na določenem delu telesa opeče sonce. Seveda nimamo magičnega nasveta, ki bi to spremenil, imamo pa nekaj super nasvetov, kako v tem primeru pomiriti in negovati poškodovano kožo.

Kako negovati kožo, če vas opeče sonce

#1 Zmanjšajte vnetje

Prvih nekaj ur po tem, ko vas sonce opeče, se telo na poškodbo poskuša odzvati s povečanim pretokom krvi na ta predel, zato postane koža zelo rdeča. Zaradi povečanega pretoka krvi, se ustvari tudi vnetni proces, zato je priporočljivo, da vzamete aspirin ali ibuprofen, da bi zmanjšali vnetje in bolečino.

#2 Ohladite kožo

Takoj, ko ugotovimo, da nas je sonce opeklo, bi se morali skriti v senco ter hladen obkladek položiti na opečeno kožo. Na ta način boste takoj zmanjšali vnetje in pekoč občutek. Če nimate pri roki obkladka, lahko na opečeno kožo nanesete tudi navadni jogurt. Probiotiki bodo pomagali pri obnavljanju kožne pregrade, obenem pa bodo pomirili kožo.

#3 Izognite se aktivnim sestavinam

Zaradi poškodb, ki jih povzroči sonce, bo koža še bolj občutljiva, zato pazite, da iz vaše lepotne rutine odstranite vse aktivne sestavine in kisline. Nekaj dni prav tako ne smete uporabljati nobenih fizičnih ali kemičnih pilingov.

#4 Uporabite kozmetiko, ki kožo pomiri

V dnevih po tem, ko vas je opeklo sonce, bo vaša koža potrebovala nežno kozmetiko, ki jo bo pomirila. Če ste bili opečeni po obrazu, morate nujno prilagoditi lepotno rutino in izbrati nežne negovalne izdelke, ki bodo kožo tudi navlažili. Enako velja za preostale dele telesa – izberite nežen gel za tuširanje ter losjon ali kremo za telo. Nasvet dermatologov se glasi: „Ko se stuširate, kožo rahlo obrišite z brisačo in jo pustite še malo vlažno. Nato nanesite vlažilni losjon, da bi vlago zaklenili v kožo.“

#5 Ne luščite kože in ne predirajte mehurjev

Če vas je tako zelo opeklo, da so na koži nastali mehurji ali se je koža začela luščiti, nikakor ne predirajte mehurjev in je ne luščite sami. Mehurji na koži namreč nastanejo kot naravni odziv telesa, da ustvari zaščito, da se koža čim prej zaceli.

#6 Pijte veliko vode

Opečeni deli kože vso tekočino povlečejo nase, zato je nujno, da spijete še več vode, da ne bi dehidrirali.

#7 Poskusite ovseno kopel

Morda se čudno sliši, vendar so ovsene kopeli nekaj najboljšega za pomiritev kože, ki je razdražena, boleča in srbeča. V mlačno kopel dajte skodelico ovsenih kosmičev, ki ste jih pred tem zmiksali. Nato 20 minut uživajte v kopeli, na koncu pa kožo nahranite z debelim slojem vlažilnega losjona.

 

Zaščitni faktor na ustnicah je zelo pomemben

Foto: Mystockimages / Getty Images Plus via Getty Images