Lepi in zdravi nohti v le nekaj korakih

zdravi nohti

Ne potrebujete profesionalne manikire. Privarčujte čas in denar, saj je vse, kar potrebujete, na dosegu roke. Lepi in zdravi nohti so namreč le nekaj korakov vstran …

Urejeni, negovani in zdravi nohti so pomembni za lep videz in lepoto vsake ženske. Ampak težava je v tem, da so nohti pogosto nagnjeni k lomljenju in luščenju. Najpogosteje je ta težava združena z obnohtno kožico, kar dlanem daje neurejen in grob videz. Vzrok lomljenja nohtov je lahko različen, do lomljenja pa lahko pride zaradi pomanjkanja mineralov v organizmu in pogoste izpostavljenosti različnim razmaščevalcem in kemikalijam, kot tudi zaradi pomanjkanja pravilne nege. Da bi imeli vedno lepe in negovane nohte, je treba odstraniti vse vplive iz okolja, ki povzročijo njihove poškodbe in se posvetiti njihovi pravilni negi.

KORISTNI NASVETI:

Nekaj nasvetov za bolj zdrave nohte in za preprečevanje lomljenja in luščenja:

1. Pijte dovolj tekočine

Zadosten vnos tekočine je ključ do lepega videza kože in nohtov. To je pomembno zato, da nohti in koža okoli njih ne bi bili dehidrirani in suhi. Prav tako vam bo raznovrstna prehrana zagotovila dovolj vitaminov in mineralov, kar bo izboljšalo njihovo kvaliteto in odpornost.

2. Zmanjšajte stik z vodo

Če so nohti veliko časa v stiku z vodo, so bolj nagnjeni k lomljenju in luščenju. To se dogaja med pranjem posode ali pri čiščenju stanovanja, ko so roke v stiku z vodo ali z raznimi kemikalijami in abrazivnimi sredstvi. Ti delujejo razmaščujoče in odstranjujejo naravne maščobe z nohtov in obnohtne kože, zaradi njih pa so nohti občutljivi in nagnjeni k izsuševanju ter lomljenju. Zato med takimi aktivnostmi obvezno nosite gumijaste rokavice.

3. Redno jih negujte

Tako kot koža tudi nohti potrebujejo redno nego. Treba jih je mazati z rastlinskimi olji, bogatimi z vitamini in minerali, da bi bili nahranjeni in negovani. Vsak večer pred spanjem uvedite rutino mazanja in masiranja nohtov in že po nekaj dneh boste opazili drastično razliko. Takšna masaža pospešuje cirkulacijo, kar bo vplivalo na lepoto in zdravje vaših nohtov ter obnohtne kože. (Trik, zaradi katerega boste imeli neverjetno mehke roke – vseeno, katero kremo boste nanesli)

4. Zaradi manikire so odpornejši

Če imate slabe nohte, bi bilo dobro, da imate nohte vedno sveže nalakirane. Sloj laka preko nohta bo zmanjšal mehanske vplive iz okolja in jih tako zaščitil pred poškodbo. Zaželeno je, da izbirate svetlejše ali pastelne barve, saj bo v tem primeru lak dalj časa videti urejeno, zato ne boste tako pogosto potrebovali sredstev za odstranjevanje laka.

5. Izogibajte se sredstvom na osnovi acetona

Če boste redno skrbeli, da bodo vaši nohti negovani in lepi ter jih tudi redno lakirali, to pomeni, da boste pogosto morali posegati tudi po sredstvih za odstranjevanje laka. A v te namene raje izberite izdelke, ki, ne vsebujejo acetona in ki vsebujejo rastlinska olja. Aceton namreč agresivno izsušuje in poškoduje nohte, zato bo njegova pogosta uporaba le poslabšala težavo z luščenjem nohtov.

Selena Gomez je s svojo manikiro najavila velik jesenski trend

Foto: DevMarya / Getty Images Plus via Getty Images