Lepotna rutina: Vrstni red nanosa izdelkov je izredno pomemben

Lepotna rutina

Primarna vloga vaše kože je, da vas ščiti pred zunanjimi vplivi. Kar je dobro! To pa obenem pomeni, da morate narediti strategijo nanosa izdelkov za nego kože, če želite, da bodo zares učinkoviti. Lepotna rutina je zelo pomembna.

Kot splošno pravilo naj velja: najprej nanesite bolj tekoče izdelke, zaključite pa s težkimi, bogatimi kremami in olji. Poglejmo, kakšen vrstni red je treba ubrati, da bo vaša lepotna rutina kar se da učinkovita.

Korak 1: Piling in čiščenje

Ko se zbudite, najprej kožo očistite. Če je vaša koža suha, uporabite nežen izdelek, ki vsebuje ceramide, glicerin ali olje. Za mastno kožo, nagnjeno k aknam, se priporoča čistilna pena, ki vsebuje glikolno ali salicilno kislino. Enkrat tedensko pa koži pred čiščenjem privoščite tudi piling, ki bo odstranil odmrle celice – zaradi njih aktivne sestavine izdelkov težje prodrejo skozi povrhnjico.

Korak 2: Uporabite toner

Ko je koža očiščena, nanjo nanesite toner. Tudi tonerji so odlični pri odstranjevanju odmrlih celic kože, prav tako pa jo bodo navlažili. Če toner vsebuje glikolno kislino, bo le-ta izenačila ten kože. Tej sestavini pa se izognite, če je vaša koža suha, saj jo glikolna kislina še dodatno izsuši.

Korak 3: Nanesite kremo za okoli oči

Sedaj je čas za nanos kreme za okoli oči. To področje je namreč najbolj občutljivo, zato je pomembno, da tega koraka ne izpustite. Krema za okoli oči bo tudi zaščitila to področje pred kakršnimikoli močnejšimi sestavinami, ki jih boste nanesli v naslednjih korakih.

Korak 4: Uporabite izdelke proti mozoljem

Ti izdelki vsebujejo največ aktivnih sestavin, zato si želite, da bi le-te zares učinkovale. Izdelek proti mozoljem nanesite točno na problematično področje in počakajte, da se vpije.

Korak 5: Nanesite serum z antioksidanti ali retinolom

Na celoten obraz in vrat nanesite serum, ki vsebuje antioksidante ali retinol. Serume je vedno treba nanesti pred vlažilno kremo, saj bodo pomagali pri vlaženju in svetlitvi kože, prav tako pa bodo zmanjšali videz majhnih gubic. Najboljši so takšni, ki vsebujejo vitamin C, osvetljevalec, ki je odličen pod dnevno vlažilno kremo, ali retinol, ki zmanjšuje videz gubic in ga je najbolje nanesti ponoči. Delal bo čudeže.

Korak 6: Nanesite vlažilno kremo ali kremo z zaščitnim faktorjem

Zdaj lahko nanesete vlažilno kremo, kar je zadnji korak pri zaklenitvi vlage v kožo. Nanesite jo, ko je koža še vlažna, kar bo poskrbelo za čim večjo navlaženost. Čez dan naj vlažilna krema vsebuje vsaj zaščitni faktor 30 (še boljši je višji). Zaščitni faktor je potrebno nanesti kot zadnji, saj boste le tako poskrbeli, da druge kreme in serumi ne bodo deaktivirali sestavin v njem.

Niacinamid: to sestavino morate vključiti v svojo lepotno rutino

Foto: jacoblund / Getty Images Plus via Getty Images