Ljudje na TikToku proti aknam uporabljajo morsko vodo

morsko vodo

Gre za preprost trik z morsko vodo, ki sicer deluje. Smo se pa pri strokovnjakih pozanimali, kakšne so njegove dolgoročne posledice na koži.

Platforma TikTok je znana po številnih lepotnih trikih, nekaterih uporabnih, drugih nevarnih, tretjih pa popolnoma bizarnih. In pred kratkim je postal viralen še en trik, ki bi naj za vedno odstranil mozolje. Uporabnica z imenom @aubyrnjadeart je objavila posnetek, na katerem je pokazala dramatično spremembo obraza – od mozoljaste kože, do brezhibne -, ki ga je dosegla s tretmajem z morsko vodo. Posnetek si je ogledalo že štiri milijone uporabnikov.

Dejala je, da ji je mešanica morske soli in vode, ki jo je nanašala na obraz dvakrat dnevno, povsem pomagala pozdraviti akne in da ji do sedaj še nič pri tem ni pomagalo. Pravi, da je to iz razloga, ker bi naj ta mešanica uravnovesila pH kože in pobila bakterije.

@aubyrnjadeart

🥲thank u for posting that @leacrylics

♬ original sound – THXOC

Vseeno pa smo želeli ta trend tudi preveriti, zato poglejmo, če je tretma z morsko vodo zares učinkovit …

Dermatologi so mnenja, da lahko učinkuje v teoriji, vsekakor pa ne gre za tretma, ki bi ga lahko uporabljali redno. Res je, da morska sol mozolje posuši ter zmanjša proizvajanje sebuma, vendar lahko na ta način dolgoročno preveč izsušimo našo kožo, kar seveda ni v redu. Nastane lahko celo hiperpigmentacija. Dermatologi vsekakor zagovarjajo dejstvo, da se za zdravljenje mozoljev in aken raje poslužujemo preverjenih izdelkov.

Če pogledamo še globlje, trditve o pH ravnovesju in uničenju bakterij pravzaprav ne držijo. Morska voda ima alkalen pH 8, koža z mozolji pa ima prav tako alkalen pH. Da bi takšno kožo uravnovesili, bi ji morali dodati kisel pH, zato se v te namene uporabljata glikolna in salicilna kislina. Obenem pa je potrebno poudariti, da morska voda sicer ima protimikrobni učinek, vendar ne dovolj močnega, da bi lahko uničila bakterije.

Če zaključimo, ljudje, ki se poslužujejo tega tretmaja, sicer vidijo rezultate, ki pa nastanejo zaradi pilinga, ki ga povzroči morska sol, ter protivnetnega delovanja. Vse to pa lahko dosežete s preverjenimi izdelki, ki bodo tudi dolgoročno blagodejno vplivali na vašo kožo. Tako, in je še en TikTok trend ovržen.

 

Preberite tudi članek Ali lahko jojobino olje pomaga pri zdravljenju aken.

Foto: Fizkes / Getty Images Plus via Getty Images