Ali lahko jojobino olje pomaga pri zdravljenju aken?

jojobino olje

Dermatologi pravijo, da lahko brez težav uporabljate olja, tudi če imate mastno kožo. Mi pa smo preverili, če jojobino olje zares pomaga pri zdravljenju aken in mozoljev.

Olja za obraz so v zadnjem času zelo popularna, vendar ne brez razloga. Poleg tega, da je njihovo masiranje v kožo zelo prijetno in pomirjujoče, olja dajejo vaši polti tudi takojšnji sijaj, medtem ko v kožo zaklenejo vlago. Eno izmed olj, na katera radi pozabimo, je jojobino olje. To olje je odlična izbira za vse, ki ste bolj podvrženi aknam. Obenem pa bo kožo zmehčalo, zgladilo in navlažilo.

Je jojobino olje dobro za kožo, nagnjeno k aknam?

Glede na mnenje strokovnjakov, je odgovor pritrdilen. To olje namreč pomaga koži, da normalizira lastno proizvajanje sebuma, prav tako pa ima protivnetne lastnosti, kar je odlično v boju proti mozoljem. Seveda pa boste poleg jojobinega olja morali v svojo nego vključiti še druge izdelke proti mozoljem, saj le olje ne bo zadostovalo.

Kaj sploh je jojobino olje?

Najprej je potrebno vedeti, da jojobino olje v tehničnem smislu sploh ni olje. Pravzaprav je tekoči vosek, zato je na koži tudi manj mastno v primerjavi z drugimi olji. In ker je v 98 % sestavljeno iz voskov, koži zagotavlja vlago, pri tem pa ne maši por. In to je ključnega pomena za kožo z mozolji in aknami. Ker pa vsebuje tudi maščobne kisline, je odlična izbira za suho kožo, ki potrebuje veliko vlage. Vsebuje tudi vitamin E, antioksidante ter ima protivnetne lastnosti. Primerno je za vse tipe kože, najbolj pa se priporoča za suho in občutljivo.

Kako ga vključiti v nego?

Če ga boste uporabljali kot vlažilec ali v negi proti mozoljem, ga uporabite enkrat do dvakrat dnevno. Če olje uporabljate za vlaženje, ga vedno nanesite kot zadnji korak v negi, saj bo v kožo zaklenil vlago. Najbolje je uporabljati 100-odstotno čisto jojobino olje. Odlično bo tudi v primeru razpokanih ustnic. Če imate to težavo, lahko olje nanje nanesete večkrat dnevno.

 

Lepotna rutina: Vrstni red nanosa izdelkov je izredno pomemben

Foto: Puhhha / Getty Images Plus via Getty Images