Mineralni pudri: prednosti in pomanjkljivosti

mineralni pudri

Brez umetnih vonjev, alkohola, barvil in konzervansov – mineralni pudri so zagotovo najboljša izbira za ženske z občutljivo kožo in tudi takšno z aknami. Nanj pa prisegajo tudi tiste, ki za nego in ličenje uporabljajo izključno organske izdelke. Ker so hipoalergeni, odgovarjajo vsem tipom kože, ne povzročajo alergij in ne mašijo por. Poglejmo podrobneje, zakaj izbrati ravno mineralne pudre.

Sestavine so pomembne

Cink

Če pogledamo sestavine mineralnih pudrov, je največkrat na prvem mestu cink ali cinkov oksid (ang. zinc/zinc oxide). Gre za mineral, ki ga najdemo skoraj v vsakem izdelku proti mozoljem. Ker deluje antibakterijsko in zmanjšuje vnetja, je cinkov oksid pravi zaveznik v boju proti aknam. Puder, obogaten s tem mineralom, pa lahko prepreči nastanek novih vnetij in ublaži obstoječe. In ker je tudi ena ključnih sestavin v kremah za sončenje ter zelo učinkovit v boju proti UV žarkom, je cinkov oksid tudi mineral, ki deluje proti staranju kože.

Titanov dioksid

Na drugem mestu se nahaja titanov dioksid (titanium dioxide), ki mineralnemu pudru daje pigment. V čisti obliki lahko ublaži simptome rozacee (kronične vnetne kožne bolezni) ali aken. Vendar je treba paziti: če se meša z umetnimi sestavinami, lahko povzroči alergije.

Sljuda

Še en od mineralov, ki se nahajo v mineralnih pudrih, je mineral sljuda, ki vsebuje silikate kalija, magnezija in aluminija. Ker odseva sončno svetlobo, bodo zaradi njega gubice in mozolji manj vidni. Ta mineral je prisoten v klasični dekorativni kozmetiki, še posebej v izdelkih za prekrivanje nepravilnosti.

Bizmut

Na četrtem mestu je kontroverzni bizmut. Prav tako gre za naravni mineral, roza barve, ki daje naši polti lesk. Treba pa je paziti, saj lahko povzroči alergijsko reakcijo – predvsem pri osebah, ki se bolj potijo.

Lojevec

Na zadnjem mestu se nahaja mineral lojevec, osnovni mineral kozmetične industrije. Čeprav je nujna sestavina kozmetičnih izdelkov, je eden najpogostejših povzročiteljev alergij, zato se mu je bolje izgoniti.

Zaključek

Večina mineralnih pudrov, sploh tistih znanih kozmetičnih znamk, je varnih za uporabo – sploh, če dobro poznate njihovo sestavo. Ker gre za naravne sestavine, ki so dobro raziskane, so možnosti za nastanek neželenih stranskih učinkov majhne. Če imajo takšni izdelki še označbe, kot so ‘organski’, ‘naravno’ in ‘ni testirano na živalih’, ste lahko prepričani, da so mineralni pudri varni za uporabo.

 

Preberite tudi članek Tekoči puder naj bo skrbno izbran.

 

Foto: Getty Images via Guliver