Načini, kako prekriti moteče vene in kapilare

vene in kapilare

Preveč razširjene površinske vene imenujemo krčne žile. V največji meri so stvar genetike, a kdor prve znake vzame resno, lahko pravočasno ukrepa in upočasni napredovanje težav. Prav tako pa so vene in kapilare estetsko moteče, zato je pred vami nekaj nasvetov, kako jih skriti. 

Marsikatera ženska ima težave z zelo podarjenimi ter vidnimi venami in kapilarami, k sreči pa se jih da prekriti in z določenimi tretmaji tudi upočasniti napredovanje težav, ki nastanejo posledično. Pojavijo se lahko na obrazu, v večini primerov pa imajo ženske največ težav s tistimi, ki so na nogah. V največji meri so vene in kapilare stvar genetike, poslabšajo pa jih lahko različni dejavniki, kot je na primer dolgotrajno stanje na nogah (če imate takšno službo).

Kako se spopasti z venami in kapilarami?

Samoporjavitvena krema

Pred spanjem jo vtrite v kožo in krčne žile bodo zjutraj praktično neopazne. Če imate izrazito svetlo polt, priporočamo, da je sredstvo za samoporjavitev vsaj dva odtenka temnejše glede na vašo naravno polt. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo biserni sijaj, saj bodo svetleči delci poudarili krčne žile.

Skleroterapija

Skleroterapija je zlati standard zdravljenja pajkastih in nekaterih večjih krčnih žil na nogah. Ta postopek zelo redko pušča brazgotine ali povzroča stranske učinke. Skleroterapija temelji na polnjenju bolne vene z raztopino, ki izprazni kri iz vene in povzroči vnetje stene krvne žile. Kot posledica tega se stene vene zabrazgotinijo, vena se zapre in ni več opazna. Za vbrizgavanje se uporabljajo različne kemične snovi. Za učinkovito odstranitev razširjene vene so običajno potrebne 13 injekcije v 4– do 6-tedenskih intervalih.

Vaskularni Nd: YAG laser

Z laserjem lahko obdelamo vse razpokane krvne žile s premerom od 0,5 do 2,5 mm, ne glede na to, kje se nahajajo – na obrazu, na nogah ali drugod po telesu in to brez bolečin in brez tveganja. Laserska tehnologija, ki uporablja monokromatski zrak – s kontaktnim hlajenjem kože, selektivno zapira krčne žile, ne da bi dražila okoliške strukture kože.

 

Nega obraza: stvari, ki jih morate po 30. letu prenehati početi

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images