Nega obraza: Stvari, ki jih morate po 30. letu prenehati početi

nega obraza

Če niste obsedeni z nego kože in z vsemi novostmi na tržišču, verjamemo, da je težko spremljati, kaj bi morali početi s kožo pri določeni starosti. Ampak brez skrbi, zato imate nas, da vam svetujemo. Nega obraza je po 30. letu zelo pomembna in bolj zahtevna.

Po 30. letu se marsikaj spremeni, med drugim tudi naša koža, ki potrebuje detajlno nego ter občasne kozmetične tretmaje. Če vam nega obraza do sedaj ni bila tako pomembna, je sedaj čas, da to spremenite. V nadaljevanju je seznam najpomembnejših stvari, ki jih morate po 30. letu prenehati početi.

Nega mozoljev ni enaka v dvajsetih in tridesetih letih

V dvajsetih večina žensk suši mozolje z izdelki, ki vsebujejo alkohol. Vendar je takrat koža tudi bolj mastna kot v tridesetih, ko je treba mozolje negovati drugače. Ker z leti koža postane bolj suha, izdelki, ki vsebujejo alkohol, nanjo delujejo pregrobo. V tridesetih je nega obraza drugačna, zato je mozolje najbolje negovati z bolj nežnimi izdelki. Če imate težave z aknami in bolj mastno kožo še po tridesetem letu, uporabite izdelke s temi sestavinami: L-karnitinom, 2 % niacinamidom (to je derivat vitamina B3) ter salicilno kislino. Vse te sestavine bodo zmanjšale izločanje sebuma ter posušile mozolje.

Začnite hoditi na dermatološke in kozmetične tretmaje

Kdaj si boste privoščili nego, če ne zdaj? Poleg tega pa bi do 35. leta morali v svojo negovalno rutino vključiti močan antioksidant, kot je vitamin C, ki bo poskrbel za lepo kožo. Vitamin C je ključen pri sintezi kolagena, njegov pozitiven učinek pa je zelo viden na koži. Zelo jo vlaži, zmanjšuje videz gubic ter rjavih madežev in koži vrača sijaj.

Ne kupujte izdelkov le zato, ker so znižani

Kupiti najljubši izdelek po znižani ceni je super, vendar kupiti katerikoli izdelek le zato, ker je v akciji, ni v redu. To ne pomeni, da ni nujno, da boste na ta način našli nek izdelek, ki bo odgovarjal vaši koži. Težava je v tem, da nas velikokrat takšne akcije zanesejo in kupimo vse, česar sploh ne potrebujemo oziroma naši koži ne bo ustrezalo. Sestavine izdelka za nego kože morajo biti prilagojene potrebam kože in ženske velikokrat naredimo napako, ko kupujemo ‘pretežke’ izdelke, ki mašijo pore.

Ostankov ličil ne puščajte na koži

Nikoli ni priporočljivo iti spat z ličili na obrazu, po tridesetem letu pa je to povsem nezaželeno, saj je koža veliko bolj občutljiva. Tudi očem ne želite naslednji dati dodatnega razloga, da bi bile rdeče ali otečene (ostanki maskare pa lahko povzročijo tudi vnetje oči). Za odstranjevanje ličil uporabljajte le nežne izdelke.

Ne, krema za obraz ni krema za okoli oči

Če še nimate kreme za okoli oči, je sedaj čas, da si jo nabavite. Ne gre za marketinško potezo, da bi znamke prodale še več izdelkov. Kreme za okoli oči imajo dejansko drugačno sestavo in teksturo od krem za obraz. Pomembno je tudi, da je krema za okoli oči vlažilna in zelo hranljiva, da bi koža ostala elastična in da bi se zmanjšal pojav gubic.

nega

Nehajte zapostavljati kreme z zaščitnim faktorjem

Če ste pri dvajsetih na soncu uživali brez kakršnekoli dodatne zaščite, je v tridesetih skrajni čas, da to spremenite. Sonce dodatno izsušuje kožo ter povzroča gubice in temne madeže. Če kože ne zaščitimo pred UV žarki, se bo le-ta hitreje starala, prav tako pa lahko tvegamo resne posledice, kot je rak kože. Kremo z zaščitnim faktorjem je potrebno na izpostavljena mesta nanesti čisto vsak dan, ne glede na to, če je zunaj sončno ali ne.

Če se boste držali teh nekaj enostavnih pravil, ki jih zahteva nega obraza po tridesetem letu starosti, to obdobje več ne bodo leta, pri katerih se obraz prične hitreje starati, temveč obdobje, v katerem bomo uživali v negi kože po naši meri. In ne, puder z zaščitnim faktorjem ni dovolj.

Lepotne navade, ki vam uničujejo kožo

Foto: Dmitry Belyaev, deniskomarov / Getty Images Plus via Getty Images