Lepotne navade, ki vam uničujejo kožo

lepotne navade

Zdrava koža je najlepša koža in kdaj ji moramo pustiti tudi dihati. Raziskali smo, katere lepotne navade so tiste, ki vam uničujejo kožo in s katerimi bi morali takoj prenehati.

Ljudje smo bitja, ki se radi držimo nekih navad, sploh, če nekaj deluje. To je lahko odlično pri negi kože, ampak potrebno se je zavedati, da obstajajo tudi lepotne navade, ki nam škodujejo. Tudi ko opazimo razdraženo kožo, mozoljčke in podobno, se še vedno držimo svoje rutine, čeprav sploh ne vemo, kaj jih povzroča. Najboljša lepotna rutina je vsekakor tista, ki se menjava glede na letni čas in potrebe naše kože. Ker smo vsak dan izpostavljeni onesnaženemu zraku, soncu in stresu, ki vplivajo na našo kožo, je zato treba zelo paziti, kaj počnemo s svojo kožo, prav tako pa moramo biti prilagodljivi pri naši lepotni rutini. V nadaljevanju si preberite, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo in ki slabo vplivajo na našo kožo. Čas je, da se jih znebimo.

Lepotne navade, ki slabo vplivajo na kožo:

Ne uporabljajte tope britvice

Ta navada lahko povzroči resne težave. Britvica naj bo ostra, po uporabi pa jo shranjujte na suhem mestu, kar bo zmanjšalo možnosti za nastanek bakterijskih in glivičnih infekcij. Prav tako jo je potrebno dobro oprati. Če tega ne boste storili, se bo milo posušilo med zarezami in britvica bo posledično še hitreje postala topa.

Znebite se izdelkov, ki jim je potekel rok trajanja

Izdelki, ki jih nanašamo na kožo, imajo rok trajanja. Vseeno, ali ste jih porabili ali ne, jih je po poteku roka potrebno zavreči. Nujno je torej, da za vsak izdelek preverite rok trajanja in si vsaj približno zapomnite, kdaj ste ga odprli.

Vsak izdelek ima svoj rok trajanja:

  • maskaro lahko uporabljate največ 3 mesece,
  • črtalo za oči od 6 do 12 mesecev,
  • senčila za veke eno leto,
  • izdelke za ustnice okoli leto dni (vedeli boste, ko bodo spremenili vonj),
  • pudre od 6 do 12 mesecev,
  • izdelke za lase eno leto itd.
Pogosto menjavajte prevleko za vzglavnik

Umazanija na vzglavniku, na katerem spite, je morda nevidna, vendar zelo vpliva na vašo kožo. Spanje na umazanem vzglavniku lahko povzroči razdraženo kožo, prav tako pa lahko zamaši pore. Prevleko je torej najbolje menjavati enkrat tedensko ali pogosteje.

Pred vadbo si očistite obraz

Iz dermatološkega stališča ličila in znoj nikoli nista dobra kombinacija. Ko vam je vroče, se telo naravno hladi z znojenjem, ta znoj pa gre skozi pore. Če imate na obrazu sloj ličil, znoj nima kam odtekati. Tako se znoj, bakterije in ličila nagnetejo v pore, zaradi česar lahko nastanejo mozolji. In ne skrbite, med vadbo nihče ni videti popolno urejen, to takrat niti ne sme biti pomembno, saj je pomemben le trening.

Nehajte hoditi v solarij

Morda je čudno, da leta 2021 sploh omenjamo solarij, vendar se nekatere osebe še vedno sončijo v njih. Dejstvo je, da solariji niso v redu, zato nehajte misliti, da je takšen način sončenja zdrav. Z rednimi obiski solarija namreč le še bolj škodujete svoji koži. Takšna koža je podvržena hitrejšemu staranju, prav tako pa se povečuje tveganje nastanka kožnega raka. Če se sončite na soncu, pa vedno obvezno uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem ter nosite pokrivalo za glavo.

Redno umivajte čopiče za ličenje

To pravilo in tisto, da je treba vsak dan na obraz nanašati kremo z zaščitnim faktorjem, ne bosta nikoli dovolj poudarjena. Optimalno pravilo za pranje čopičev za ličenje je enkrat tedensko. Zamislite si vso olje in bakterije, ki pridejo z vašega obraza na čopiče in gobice. Prav tako pa nastajajo bakterije zaradi ličil, ki ostanejo na čopičih. Dobro je nabaviti tudi antiseptično pršilo, ki ga po čopiču popršite vsakič, ko ste se naličili, da bi odstranili odvečna ličila in zmanjšali razmnoževanje bakterij.

 

Nega kože obraza: 5 najpogostejših mitov

Foto: Denis Komarov / Getty Images Plus via Getty Images