Izognite se nepotrebnim globam med prazniki in tudi pozimi zasijte na cesti

zasijte na cesti

Prve snežinke so padle in tudi ceste so bile že marsikje povsem bele. Pa veste, kako varno voziti po drseči beli podlagi? Izognite se nepotrebnim globam med prazniki in tudi pozimi zasijte na cesti.

V višje ležečih krajih so bile ceste do drugega tedna decembra že večkrat zasnežene, prvič pa je bila sicer le za kratek čas pobeljena tudi Ljubljana. To pomeni, da je moral marsikdo že obnoviti svoje veščine vožnje po zasneženi ali celo poledeneli podlagi. Zato ni napak poznati osnov in obnoviti vozniške veščine za varno in udobno vožnjo v vsakdanjem prometu tudi v snegu.

Umirite pričakovanja in odzive

Bliskoviti odzivi na drseči podlagi ne pripeljejo nikamor, med vožnjo pa vas lahko pravzaprav spravijo v težave. Potrebujete predvsem nežno ravnanje z dobro merico občutka. To pomeni počasno in postopno vrtenje volana brez sunkovitih popravkov, nato nežno speljevanje, zmerno pospeševanje in prilagajanje hitrosti razmeram. Pomembno je pravočasno predvideti mogoče situacije in pravočasno zavirati – pri tem je ključna največja koncentracija in zato je še toliko bolj pomembno, da vozite spočiti. Med vožnjo je priporočljivo izbrati kakšno prestavo višje – tako je manj možnosti, da kolesa izgubijo oprijem. V vožnji navkreber se je dobro izogibati nepotrebnemu ustavljanju, ki bi pomenilo težave pri ponovnem speljevanju. Podobno ravnate ob speljevanju s parkirnega prostora. Speljati je potrebno počasi, močno pritiskanje stopalke za plin pomaga le pri vrtenju pogonskih koles v prazno. Če pristanete v zares globokem snegu brez verig in se avto noče premakniti, lahko poskusite z večkratnim prestavljanjem iz prve v vzvratno, da avtomobil zanihate in potem spravite v gibanje. Če ne gre, poskusite tudi z zavijanjem v levo in desno, ko lahko kolesa najdejo boljši oprijem.

Avta ne očistite le zaradi lepšega

Po sneženju ne smete pozabiti avtomobila očistiti – pa ne samo stekel in ogledal, kar je pomembno za varnost, pač pa tudi s strehe in drugih vodoravnih površin na avtomobilu. Leteči kosi snega in ledu so lahko sila nevarni za avto in voznika za vami. Mimogrede – ste vedeli, da je vožnja z neočiščenim vozilom tudi kazniva? Ne pozabite očistiti senzorjev, kamer in tipal, če jih vaš avtomobil seveda ima. Ti se potem v zimskih razmerah na cesti hitro umažejo tudi, ko avto ni zasnežen. To je ključnega pomena pri varnem parkiranju in speljevanju s parkirnega mesta.

Parkirnino poravnajte na toplem

Izognite se poledeneli površini na poti do prvega parkomata, raje uporabite vodilno brezplačno mobilno aplikacijo za plačevanje in podaljševanje parkirnine na daljavo ter polnjenje električnih vozil kar v toplem zavetju svojega vozila. EasyPark je digitalna storitev, ki omogoča enostavno plačevanje in podaljševanje parkirnine na odprtih in zaprtih tipih parkirišč ter v garažnih hišah v več kot 3600 mestih po Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Prav tako pa lahko tujci uporabljajo isto aplikacijo pri nas. EasyPark je že v številnih evropskih državah prejel naziv najboljše digitalne storitve za parkiranje.

S pnevmatikami ni smiselno varčevati

Brez ustreznih zimskih pnevmatik tudi vse našteto ne pomaga kaj dosti. Globina profila na celotni tekalni površini mora biti po zakonu najmanj tri milimetre, seveda pa jih je najbolje zamenjati še pred tem, kar enostavno preverite s kovancem za en evro – zlati rob je širok prav tri milimetre.

 

Foto: LeManna / Getty Images Plus via Getty Images