Obstaja razlika med vlaženjem in hidriranjem kože

razlika med vlaženjem in hidriranjem kože

Ste šokirani, ker ste mislili, da gre za povsem enako stvar? Razlika med vlaženjem in hidriranjem kože je velika.

Če ste ravno v iskanju izdelka, ki bo navlažil vašo kožo in v drogeriji stojite pred dolgo polico z izdelki, na katerih piše ‘vlaženje’ in ‘hidriranje’, se je zares težko odločiti, kateri izdelek bo pravšnji za vašo kožo. Poleg tega pa tudi pomen teh dveh oznak ni enak. Tega niste vedeli? Niste edini. V nadaljevanju vam bomo razložili razliko, katere sestavine je potrebno iskati ter kako obe vrsti izdelkov vključiti v vašo lepotno rutino nege kože.

Razlika med vlaženjem in hidriranjem kože

Obe besedi imata enak cilj – zagotoviti koži dovolj vlage in vode ter preprečiti izsušitev in zategovanje. Največja razlika pa je v delovanju teh izdelkov. Izdelki, ki kožo hidrirajo, povečujejo zalogo vode v celicah kože. Izdelki, ki kožo vlažijo, pa preprečujejo transepidermalno izgubo vode – torej vlage, ki izpareva iz kože. Pri tem pa krepijo kožno pregrado in njeno funkcijo. Dobra kožna pregrada namreč telo ščiti pred bakterijami in kemikalijami, obenem pa zadržuje vlago.

Po domače? Izdelki, ki hidrirajo, povečujejo količino vode v koži, izdelki, ki vlažijo, pa to vlago zaklenejo v kožo.

Je vaša koža dehidrirana ali suha?

Sedaj, ko poznate razliko, se poraja vprašanje, kako določiti, kateri izdelek potrebujete? Odgovor se skriva v tem, ali je vaša koža dehidrirana ali suha – da, tudi ti dve stvari sta si različni.

Dehidrana koža je stanje, v katerem naši koži primanjkuje vode. To se kaže v zategovanju, v suhi, grobi koži, ki je nagnjena k luščenju. Če pa je dehidracija zelo huda, se pojavi tudi rdečica. Dehidrirano kožo povzročijo zunanji vplivi, kot so premajhen vnos vode, prehrana, preveč vnosa kofeina in podnebje (klima).

Nad suho kožo pa žal nimate veliko vpliva. Suha koža je v bistvu vaš tip kože, to pomeni, da vaša koža proizvaja zelo malo sebuma in je posledično suha.

Da bi ugotovili, kaj najbolje ustreza vaši kožo, je potrebno ugotoviti osnovo vaših težav s kožo. Dehidrirana koža potrebuje izdelek, ki hidrira, medtem ko suha koža potrebuje olje in izdelek, ki vlaži. Zato so zelo pomembne sestavine v izdelku.

razlika med vlaženjem in hidriranjem kože

Sestavine izdelkov

Pri izdelkih, ki hidrirajo kožo, poiščite sestavine, kot so hialuronska kislina, alfa hidroksi kisline, urea, glicerin (oziroma glicerol), aloe vera in propilen glikol. Vse te sestavine delujejo kot magneti, ki iz globljih plasti kože povlečejo vlago (kot tudi iz okolja) ter jo združijo v zunanji plasti kože.

Izdelki, ki kožo vlažijo, pa za osnovo vsebujejo olja (mineralna olja, rastlinska olja, petrolatum …). Na povrhnjici kože nato ustvarijo pregrado, ki prepreči, da bi voda ‘ušla’.

 

Če še vedno ne veste, kateri izdelek bi bil pravšnji za vašo kožo, se je dobro posvetovati z dermatologom ali kozmetičarko.

 

Foto: Damir Khabirov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images, PR