Retinoidi: zlati standard pomlajevalnih izdelkov

retinoidi

Tokrat lepotna poznavalka in blogerka Tina Naraglav raziskuje sestavine pomlajevalnih izdelkov. Bistvo tega prispevka je, da vas pouči o sestavinah, ki jih mora vsebovati vaša krema, da bi le-ta lahko delovala pomlajevalno. Retinoidi, derivati vitamina A, dokazano delujejo na pomlajevanje kože.

Krema, ki pomlajuje. Ali to sploh obstaja? Obstaja in kupite jo lahko že za 6 € v Grčiji. Ko govorim o pomlajevanju, govorim o lepši, kompaktnejši, bolj čvrsti, enakomerni povrhnjici. Gravitacija še vedno dela svoje in proti temu se ne moremo upreti s kremami, lahko pa jo korigiramo s kirurškimi posegi. Torej, več elastičnosti, manj pigmentih madežev, poškodb od sonca, manj površinskih gubic, več kolagena, več kompaktnosti, čvrstosti kože, manj aken in širokih por – odgovor na to so retinoidi. Kaj so retinoidi? To so derivati vitamina A, o katerih je bilo izvedenih veliko študij glede vpliva na pomlajevanje kože, in dokazano delujejo. So ‘zlati standard’ v anti-agingu. Ker ne delujejo vsi na isti princip, jih razdelimo v dve skupini.

RETINOIDI NA RECEPT

Tukaj govorimo o čisti retinoični kislini, ki je v kremah v obliki tretinoina, tazarotena in adapalena. Ti trije so najbolj poznani in imajo za seboj tudi največ študij. Najbolj zaželen in raziskan je tretinoin.

  • TRETINOIN: gre za čisto obliko retinoične kisline, najdemo pa ga v kremah na recept pod različnimi imeni: Airol, Retin-A, Retrides, Renova, Refissa idr. V Sloveniji se ga ne dobi (le v kombinaciji z antibiotikom na recept – Zalna), v večini držav ga lahko predpiše dermatolog, v nekaterih pa ga celo lahko kupite brez recepta (Mehika, Španija, Grčija …). Najprej je bil razvit za zdravljenje aken in so mu kmalu pripisali tudi vrsto drugih, pomlajevalnih lastnosti.

KAKO DELUJE TRETINOIN?

Kot oblika retinoične kisline spodbudi retinoidne receptorje v koži, da povečujejo proizvodnjo kolagena. Kolagen v koži upade v poznih 20., zgodnjih 30. letih. Ob nanosu takoj aktivno deluje in se dobro vpije. Pospešuje tudi obnovo kože, luščenje odmrlih celic, tanjša zgornjo plast kože (stratum corneum) in krepi globlje plasti kože (epidermis) preko sinteze kolagena. Ščiti tudi že obstoječi kolagen pred UV-sevanjem in njegovim razpadom.

IZJEMNO DRAŽEČ

Vse vrste retinoidov imajo eno slabo lastnost, to je, da so izredno dražeči za našo kožo. Bolj kot imajo direktno delovanje, bolj so dražeči, zato je ključnega pomena, da jih uvajamo v svojo negovalno rutino izjemno previdno in postopno. Ob nepravilni uporabi tretinoina je lahko vaša koža zelo razdražena, suha, boleča, se lušči, izgledate lahko celo starejši zaradi takšnega stanja kože. Vsi ti stranski učinki niso potrebni kot pokazatelji, da tretinoin deluje, zato se jim lahko s pravilno uporabo skoraj izognemo.

NAČIN UPORABE

Pri tretinoinu in tudi vseh ostalih retinoidih je potrebno zelo počasno uvajanje, doslednost in vztrajnost. To je tek na dolge proge, prvi rezultati se vidijo po dobrem letu dni pravilne uporabe, najboljši rezultati pa sledijo po 10-, 15-, 20-letni uporabi. Izjema je zdravljenje aken s tretinoinom, tam so rezultati vidni že v roku 4 tednov.

K ČEMU SE MORATE ZAVEZATI, ČE ŽELITE DOSEČI DOBRE REZULTATE?

Uvajanja in uporabe se morate lotiti zelo potrpežljivo, vztrajno in postopno. Prvi mesec 1x tedensko, 2. mesec 2x tedensko, 3. mesec 3x tedensko itd. Seveda lahko tedenske nanose večate, če vam v prejšnjem mesecu število tedenskih nanosov ni povzročalo neprijetnih stranskih učinkov. Luščenje bo zagotovo prisotno, kar ni nič narobe, če koža ni tudi izjemno občutljiva. Zavezati se morate tudi k vsakodnevni uporabi (čez celo leto, vsak dan!) visoke UV-zaščite Broadspectrum SPF 50, PA++++ in temu, da se ne boste izpostavljali soncu. Saj v tem primeru nima smisla, da uporabljate retinoide in si zraven delate dodatne poškodbe na koži. V času uporabe retinoidov, sploh na začetku, je vaša koža še toliko bolj dovzetna za foto poškodbe, saj ji luščenje odvzame zunanjo zaščito in jo je potrebno ščititi s filtri. Retinoide je tudi vedno potrebno uporabljati zvečer, brez ostalih aktivnih sestavin (npr. kisline). Načinov uporabe in pomembnih točk je še več, zato mi za popolne nasvete sledite na instagramu @misses_bond.

  • Poleg tretinoina imamo na recept tudi TAZAROTEN, ta naj bi bil še bolj učinkovit od tretinoina, vendar še bolj dražeč, česar si res ne želimo. Najdemo ga v kremi na recept – Tazorac, seveda v tujini, ne pri nas.

  • Omenila sem tudi ADAPALEN, ta je manj dražeč od tretinoina, vendar ni tako uspešen v boju proti foto poškodbam, je pa izredno učinkovit v boju z aknami, zato ga največkrat predpisujejo v ta namen (v tujini). Da se ga naročiti tudi brez recepta, v koncentraciji 0,1% iz ZDA, kar moje sledilke redno prakticirajo.

RETINOIDI BREZ RECEPTA

Retinoidi brez recepta niso v obliki retinoične kisline, ki je takoj na voljo naši koži pri sintezi kolagena, ampak jih mora koža najprej še pretvoriti v to aktivno obliko. Ta konverzija lahko poteka v enem, dveh, treh korakih …, pri čemer je z manj koraki močnejše delovanje in več potencialnih iritacij. Poglejmo nekaj najbolj pogostih in učinkovitih.

  • RETINALDEHYDE ali RETINAL: Ta je najbolj učinkovit med temi brez recepta in v koncentraciji 0,05–0,1 %. Ta mora v naši koži narediti konverzijo v retinoično kislino v samo enem koraku. Kot sestavina je zelo drag, zato ga ne najdemo v veliko izdelkih.

  • RETINOL: Ta se pretvori v aktivno obliko v dveh korakih: RETINOL – RETINAL – RETINOIČNA KISLINA. Je tudi najbolj poznan in najbolj pogosto uporabljen v kremah, ki jih lahko kupimo v prosti prodaji. Postal je že kar obče ime za nekaj, kar deluje pomlajevalno, zato ne bo odveč, če ga boste pred nakupom kreme tudi poiskali med sestavinami. Ne glede na to, da je 10–20-krat šibkejši od retinoidov, ima za sabo ogromno študij, ki dokazujejo njegovo delovanje, prav tako je dražeč ob nepravilni uporabi, čeprav ni takoj v aktivni obliki, verjemite, da se pretvori v to.

  • RETINOL ESTRE pa mora narediti tri korake do aktivne oblike, med njimi je npr. Retinyl palmitat, ki ga v svojih izdelkih med drugimi uporabljajo pri znamki The Ordinary.

 

Kaj so retinoidi? To so derivati vitamina A, o katerih je bilo izvedenih veliko študij glede vpliva na pomlajevanje kože, in dokazano delujejo. So ‘zlati standard’ v anti-agingu.

Foto: Getty Images via Guliver