Sončne opekline: 8 nasvetov, kaj storiti, ko se koža lušči

lušči

Vsi vemo, kako pomembna je zaščita pred soncem, vendar se vam lahko kdaj vseeno zgodi, da vas sonce na določenem predelu telesa opeče. Zaradi sončnih opeklin se kasneje velikokrat koža tudi lušči, zato imamo za vas 8 nasvetov, kako se ‘znebiti’ takšne kože.

Zakaj se koža zaradi sončnih opeklin lušči?

Do sončnih opeklin pride, če kože niste zaščitili z zaščitnim faktorjem, ki bi vas ščitil pred škodljivimi UVA in UVB žarki. Odvisno od stopnje opeklin, bo koža najprej rdeča in vroča na dotik, kasneje pa se bo začela luščiti. To se zgodi zato, ker sonce kožo oziroma njene celice uniči, rezultat pa je zelo vidno luščenje teh odmrlih celic.

Kako lahko preprečite luščenje kože?

Temu se je najbolje izogniti tako, da vas sonce sploh ne opeče. Če se izpostavljate soncu, morate na kožo obvezno nanesti zaščitni faktor, ki naj bo najmanj 30, še bolje pa, če izberete ZF 50. Kožo prav tako zaščitite z lahkotnimi oblačili, kapo in sončnimi očali.

8 nasvetov, kaj storiti, ko se koža lušči

  1. Stuširajte se s hladno vodo

Ko se koža začne luščiti, potrebuje nekje štiri tedne, da se dobro zaceli. Da bi zmanjšali vnetje in poškodbe ter pospešili obnavljanje kože, je potrebno hitro ukrepati. Takoj, ko opazite, da vas je sonce opeklo, se stuširajte s hladno vodo. Na ta način boste zmanjšali tudi nastanek mehurjev. Pod tušem bodite vsaj 10 minut, da se dodobra ohladite.

  1. Kožo tapkajte do suhega

Po tuširanju uporabite mehko brisačo, s katero nežno tapkajte kožo do suhega – nikakor je ne brišite.

  1. Nanesite hladilni losjon

Nato nanesite hladilni losjon, ki naj vsebuje aloe vero, kamilice, ognjič ali katero drugo sestavino, ki pomirja vnetje ter pomaga pri hitremu obnavljanju. Losjon nanesite dvakrat dnevno.

  1. Uporabite nežen piling

Nekaj dni kasneje, ko se koža pomiri in ni več rdeča, bo potrebovala piling in veliko hidracije. Pod tušem uporabite zares nežen piling z majhnimi delci, ki bo odstranil vso odmrlo kožo, ki se je že pričela luščiti.

  1. Hidracija je zelo pomembna

Zatem na kožo nanesite hranljivi vlažilni losjon ter ga nežno vmasirajte, da se bo povsem vpil. Na ta način boste vlago zaklenili v kožo.

  1. Poskrbite za obraz

Če vas je opeklo po obrazu, morate vedeti, da je koža obraza še bolj občutljiva. Sicer pa tudi na obrazu sledite prej opisanim korakom in ga vlažite z dobro vlažilno kremo.

  1. Pokrijte kožo

Predel kože, ki je bil opečen, morate prekriti z oblačili, da ne bi nastalo še več škode. Na soncu tako nosite lahkotna oblačila in vedno nanesite visok zaščitni faktor.

  1. Povečajte vnos tekočin

Medtem ko se koža obnavlja, je pomembno, da telesu zagotovite čim več tekočine. Zdravniki priporočajo vsaj 2 litra vode dnevno, da bodo lahko organi pravilno delovali.

 

Foto: G-stock studio / Getty Images Plus via Getty Images