Ste še vedno rdeči, čeprav vsako jutro nanesete zaščitni faktor? Poglejte, kaj počnete narobe …

zaščitni faktor

Vsi bi morali vsak dan na obraz in na izpostavljene dele telesa nanesti izdelke z zaščitnim faktorjem. In čeprav to počnete, se lahko zgodi, da vas sonce vseeno opeče. Težava je v tem, da zaščitnega faktorja najverjetneje ne nanašate pravilno. Poglejmo, kako je zaščitni faktor potrebno nanesti, da boste najbolje zaščiteni.

Na žalost je pri izdelkih z zaščitnim faktorjem tako, da jih ne gre nanesti v nekaj sekundah (kot to lahko storimo s serumi in kremicami). Nanos zaščitnega faktorja namreč zahteva posebno tehniko – če želite polno zaščito. Verjetno se sedaj sprašujete, kako težko pa sploh je nanesti takšen izdelek? Vendar vam zagotavljamo, da pri nanosu zagotovo izpustite nekaj ključnih korakov, zaradi česar ste na direktnem soncu hitro opečeni. Če želite to poletje dobro zaščititi svojo kožo, poslušajte naslednje nasvete strokovnjakov.

Zjutraj vedno nanesite ločen izdelek z zaščitnim faktorjem

To pomeni, da ne izberete pudra z zaščitnim faktorjem ali vlažilne kreme, ki ga vsebuje nekaj, temveč izdelek, ki je posebej namenjen sončenju in ima visok zaščitni faktor. Težava ni v tem, da ostali izdelki ne bi bili dobri, ampak v tem, da v primeru pudra ali vlažilne kreme nanesemo na obraz tanek sloj, ki pa je pretanek, da bi zagotavljal zadostno zaščito. Zato je najbolje storiti tako: kot prvi sloj nanesite izdelek z zaščitnim faktorjem, ki je narejen posebej za izpostavljanje soncu, nato pa čez nanesite še puder, ki prav tako vsebuje zaščitni faktor. Zaščitnega faktorja nikoli ni dovolj, tako da se ne rabite bati, da bi z njim pretiravali.

Vedno izberite vsaj ZF30

Veliko let so imeli visoki zaščitni faktorji slab sloves, saj so bili ti izdelki zelo gosti in težko mazljivi. Vendar novodobne formule nimajo več takšne teksture in so lepo mazljive. Strokovnjaki svetujejo, da je najbolje izbrati ZF50+, v redu pa bo še tudi ZF30.

Pravilo dveh prstov

Da bi koži na obrazu zagotovili dobro zaščito pred škodljivimi UV žarki, upoštevajte pravilo dveh prstov. Na obraz in vrat bi morali nanesti 2-3 ml izdelka – to sta 2 polni dolžini prsta ali polovica čajne žličke. Morda se to sliši ogromno, vendar je pomembno, da na kožo nanesete debelejši sloj, ki ga dobro vtrete, da bi koži zagotovili zaščito, kot jo obljublja embalaža izdelka.

Dobro vtrite in počakajte

Morda je to povsem očitno, vendar je ZF potrebno zelo dobro vtreti v kožo in ga enakomerno porazdeliti. Debelejši sloj vtrite na obraz, vrat, ustnice, na vrhove ušes, ostanke pa razmažite po zgornjem delu dlani. Ko to storite, morate počakati 20 minut, da koža vpije izdelek. Šele po tem času lahko nanesete ličila.

Ponoven nanos vsaki 2 uri

Če se izpostavljate direktnemu soncu, bi morali zaščitni faktor ponovno nanesti vsaki 2 uri, sicer se zna zgoditi, da boste opečeni. Morda ste sedaj pomislili, kako spet nanesti ZF, da pri tem ne uničite ličil? Zato obstajajo tudi razna pršila z zaščitnim faktorjem. Čeprav se morate zavedati, da to niso nadomestila za poln nanos zaščitnega faktorja, kot smo ga opisovali prej in ki ga morate nanesti zjutraj. To so le dodatki za kasnejši dodatni nanos.

Sedaj, ko imate vso znanje pravilnega nanašanja izdelkov z zaščitnim faktorjem, poglejmo, kateri izdelki so odlični za vašo kožo …

Preberite tudi članek Zaščitni faktor na ustnicah je zelo pomemben.

Foto: Solovyova / Getty Images Plus via Getty Images, PR