Varno beljenje zob v udobju vašega doma

beljenje zob

Beljenje zob je v zadnjem času postalo nekaj povsem vsakdanjega in velik trend. Ponujajo ga zobozdravniki, kozmetični saloni, prav tako pa je na voljo veliko izdelkov za beljenje zob doma. Da bi na varen način dosegli bele zobe, se ne smete posluževati kakršnekoli metode beljenja. Izbrati morate varen način, ki ne bo poškodoval vaših zob.

Belilne zobne paste so že nekaj časa na našem tržišču, njihova pozitivna plat pa je ta, da za bele zobe ne rabite obiskati strokovnjaka, temveč si jih pobelite v udobju vašega doma. Prav tako so cenovno ugodnejše. Belilnim zobnim pastam se je pridružila še sonična zobna ščetka s posebnimi nastavki, ki so posuti z aktivnim ogljikom ali imajo en snop ščetin namenjen poliranju zob.

Pri domačem beljenju zob moramo paziti, da zares izberemo kakovostne in varne izdelke ter pripomočke, da ne bi z njimi poškodovali sklenine in dlesni. Zato je tudi pri izbiri belilne zobne paste potrebna previdnost.

Izognite se škodljivim belilom

Mnoge belilne zobne paste vsebujejo belila, ki lahko škodijo ustni mikroflori ali zaradi visoke stopnje abrazivnosti (RDA) mehansko poškodujejo zobno sklenino. Še posebej so nevarna, kadar zobje niso zdravi ali če imamo razgaljene zobne vratove. Kot to drži za ‘običajne’ zobne paste, naj stopnja abrazivnosti (RDA) tudi pri belilnih pastah naj ne bo več kot 60. Abrazivi, kot so kreda, silikati, plovec in bentonit namreč brazdajo zobno sklenino. Zobje zato postanejo bolj občutljivi na hladno, vroče in sladko.

curaprox

Poskrbite za varno beljenje zob

Za varno beljenje zob lahko poskrbijo encimi v zobni pasti. Glukoza oksidaza je encim, ki sladkor v ustih pretvori v naravni vodikov peroksid in delno v kisik, oba pa poskrbita za naravno beljenje zob. Hkrati encim glukoza oksidaza spodbudi uravnavanje ustne flore. Zobne paste, ki ob encimih vsebujejo še naravne sestavine in nekatera zelišča, poskrbijo za varovanje pred zobno gnilobo, zagotavljajo svež dah. Pomagajo pa tudi pri preobčutljivih zobeh, spodbujajo naravno delovanje sline, zavirajo nastajanje zobnih oblog in poskrbijo tudi za dlesni.

Moč aktivnega ogljika

Uporaba aktivnega ogljika je stara in že dokazana metoda, ki zabarvanje zob nežno odstrani, ne da bi pri tem poškodovala zobno sklenino. Ogljik (ali oglje) ima neverjetne adsorbcijske lastnosti, zato s površine zob ‘izbriše’ zabarvanja, ki jih povzroča zaužita hrana. Čisto oglje v obliki prahu je sicer zelo abrazivno, kar pomeni, da poškoduje zobno sklenino. Zato je pomembno, da uporabite strokovno zasnovane zobne paste, ki vsebujejo aktivni ogljik.

Učinkovito beljenje s sonično zobno ščetko

Če vam je všeč moč sodobne tehnologije, potem preizkusite sonično ščetko. Pri tej ščetki lahko uporabite nastavek z enim snopom ščetin, ki skrbi za nežno poliranje zob in svilnato gladek občutek. Lahko pa posežete po izjemno mehkih nastavkih, posutih z aktivnim ogljikom, ki odstrani površinska zabarvanja brez poškodb zobne sklenine. V kombinaciji z nežno belilno zobno pasto bodo rezultati hitro vidni.

hydrosonic

Ali ste vedeli?

Zelo zaželeni beli zobje so trend, ki se je k nam razširil iz Hollywooda. Pri tem pa večina ljudi ne ve, da je zobna sklenina v osnovni rumenkaste barve, kar pomeni, da so naravno rumenkasti zobje bolj trdni in bolj odporni na zunanje vplive. Seveda se naravni rumenkasti barvi zob lahko pridružijo zabarvanja, ki so posledica kajenja, uživanja kave, čaja in vina, pa tudi uživanja nekaterih zdravil.

 

Preberite tudi članek Kako preprečiti in kako zdraviti krvavenje dlesni.

Foto: Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images, PR Curaprox