Vsak dan ga nanašate, vendar izsušuje vaše ustnice: Na kaj morate paziti pri izbiri balzama za ustnice

balzama za ustnice

Pozimi je naša koža suha, enako pa velja tudi za ustnice, ki so že tako bolj občutljive. Ustnice tudi nimajo žlez lojnic, zato ne izločajo sebuma, ki bi deloval kot zaščitna pregrada, ki ščiti pred zunanjimi vplivi. Zato je zelo pomembno, da pazite pri izbiri balzama za ustnice, saj lahko vse skupaj še poslabša.

Če ste opazili, da so vaše ustnice po uporabi balzama še bolj suhe, je najverjetneje težava v njegovi sestavi. Balzami za ustnice, ki jih vlažijo, namreč vsebujejo olja, masla in vitamine. Takšni balzami so odlična izbira. Če pa vsebujejo dodatne sestavine, kot so mentol ali mineralna olja, jih le-te lahko izsušijo.

Najbolj učinkovite sestavine v balzamu za ustnice

Ko boste naslednjič kupovali balzam za ustnice, poiščite sestavine, kot so: čebelji vosek, karitejevo maslo, kokosovo, jojobino, sončnično ali oljčno olje, vitamin E in hialuronska kislina. Vse te sestavine kožo vlažijo in ustnicam pomagajo, da zadržijo vlago, medtem ko istočasno obnavljajo kožno pregrado ter ščitijo pred zunanjimi vplivi.

Če so vaše ustnice grobe in suhe, je najbolje izbrati organski oz. certificiran izdelek, da bi bili prepričani, da bo takšen balzam ustnice nahranil in jih zaščitil.

 

balzama

Sestavine, ki se jim morate izogibati

Balzami za ustnice velikokrat vključujejo sestavine, ki izboljšajo vonj in teksturo izdelka ali na ustnicah puščajo občutek svežine. Vendar ravno te sestavine lahko ustnice še dodatno izsušijo.

Da bi to preprečili, ne uporabljajte balzamov, ki vsebujejo kemijske snovi, kot so petrolatum in njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin) ter mineralna olja. Izogibajte pa se tudi balzamov, ki vsebujejo mentol, benzokain, salicilno kislino in fenol. Takšni balzami namreč povzročajo tudi odvisnost – to pomeni, da nastane potreba po pogostem nanašanju.

 

Kako na suhe in razpokane ustnice lepo nanesti rdečilo?

Foto: puhhha, Liudmila Chernetska / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr