Vse, kar morate vedeti o ‘sheet’ maskah za obraz

sheet maskah

Maske iz blaga so že nekaj časa na našem tržišču, verjetno ste kakšno tudi že preizkusili, mi pa smo se tokrat poglobili v vsa dejstva, ki jih morate poznati o ‘sheet’ maskah.

‘Sheet’ maske ne smejo zamenjati tradicionalnih mask za obraz

Najprej poglejmo, kaj ‘sheet’ maske sploh so: gre za pakiran kos blaga v obliki obraza, ki je prepojen s koncentracijo ene ali več aktivnih sestavin. Ker vsebujejo večjo koncentracijo teh sestavin, posledično delujejo tudi v globlje plasti kože. Še ena stvar, ki jo morate vedeti, je dejstvo, da se imenujejo ‘maske’ samo zato, ker spominjajo na masko Fantoma iz opere in ne, ker bi dejansko učinkovale na enak princip kot klasične maske za obraz. Bombažno blago se namreč namesti na povrhnjico, kar pa pomeni, da koži ne naredi pilinga in je globinsko očisti. Ker pa so te maske vseeno polne vitaminov, amino kislin in mineralov, imajo vsekakor svoje prednosti. Prav tako pa ne bodo izsušile kože, kar v večini primerov storijo maske, ki vsebujejo glino.

Odlično vlažijo kožo

Te maske iz blaga zagotavljajo različne rezultate – od liftinga, preprečevanja nastanka aken, delovanja proti staranju kože … Strokovnjaki pa pravijo, da je njihova primarna vloga, da kožo vlažijo. Gre za to, da blago, iz katerega je maska narejena, zaklene sestavine, da ne izhlapijo in da nato ob uporabi prodrejo v globlje plasti kože. V teoriji so ‘sheet’ maske kot neke vrste ščit, ki zagotovi, da aktivne sestavine prodrejo v globlje plasti kože in da vanjo zaklenejo vlago. V večini mask boste našli hialuronsko kislino, ceramide in/ali antioksidante.

… vendar, pozor! Niso vedno najboljša izbira za osebe z aknami

Pri nanosu takšne maske se temperatura kože povzpne, kar pa ni idealno za akne in mozolje. S tem se namreč poveča število bakterij na površini kože, ki nato povzročijo še več mozoljev. Nekatere sestavine v teh maskah, kot je na primer kokosovo olje, lahko tudi zamašijo pore.

Zaradi njihove cene, jih najverjetneje ne boste uporabljali vsak dan

‘Sheet’ maske so neke vrste luksuz in se uporabijo v posebnih primerih, ko je koža zares izsušena. Če jih uporabljamo vsak dan, nas to lahko pravzaprav stane celo premoženje, saj se cene teh mask gibljejo med 3 € do 20 € na masko.

Negativna plat

Na žalost imajo te maske velik vpliv na naše okolje. Težava je v materialih, v katere so ‘sheet’ maske pakirane in ki jih ni mogoče reciklirati, prav tako pa pri odpadkih, ki nastanejo zaradi proizvodnje. Res je, da so te maske narejene iz bombaža ali hidrogela, ki sta sicer razgradljiva materiala, vendar ne v primeru, ko se jima doda vse učinkovite sestavine. Nekatera podjetja so ravno iz tega razloga iz prodaje že odstranila te maske.

 

Naravne maske za obraz so pravi lepotni hit

Foto: Privetik / Getty Images Plus via Getty Images