Kako vzdrževati puloverje: 7 zlata vrednih pravil

puloverje

Da bi vaše najljubše puloverje lahko še dolgo nosili, jih je potrebno pravilno vzdrževati. V nadaljevanju vam razkrivamo 7 zlata vrednih pravil, ki bodo pleteninam podaljšali rok uporabe.

Preprečite muckanje

Vsak pulover sčasoma dobi ‘mucke’. Nastanejo predvsem na komolcih, pod pazduhami in na rokavih, vendar obstaja način, da jih odstranite. To lahko storite z britvico ali napravo, ki je namenjena prav temu.

Rešitev za izvlečeno nit

Izvlečeno nit oz. del volne moramo popraviti, da preprečimo paranje puloverja. Takšno nit primite z iglo za kvačkanje in jo pazljivo povlecite na drugo stran. Nato pulover obrnite in nit zvežite.

Redno čiščenje

Vseeno, če je pulover narejen iz volne, bombaža, kašmirja ali kakšnega drugega materiala, vsi ti materiali predstavljajo magnet za prah, umazanijo in lase. Da bi pulover še dodatno očistili, uporabite mehko krtačo za dojenčke ali zelo mehko krtačo za zobe in z njo skrtačite celotno površino.

Kako jih prati?

Večino puloverjev in ostalih pletenin lahko operemo v pralnem stroju na programu za ročno pranje. Če pa jih želite prati na roke, jih potopite v hladno vodo in dodajte detergent za pranje perila. Pustite stati 30 minut, nato pa dobro sperite s hladno vodo. Pulover zatem dobro odcedite in ga zavijte v brisačo. Po nekaj minutah brisačo položite čez stol, preko nje pa dajte pulover. Na ta način se ne bo raztegnil.

Grobi puloverji

Da bi pulover ostal mehak in udoben, dodajte v pralni stroj poleg mehčalca še malo balzama za lase.

Zlaganje

Puloverjev ne obešajte na obešalnike, saj se bodo zagotovo raztegnili. Zato jih raje zložite na police.

Shranjevanje po koncu sezone

Ko puloverjev spomladi in poleti ne potrebujete več, jih operite in jih zložite v vreče za oblačila. V vsako vrečko dodajte še vrečko sivke.

V galeriji si oglejte različne modele puloverjev in barve, ki so modne letošnjo jesen in zimo:

Stylish brezrokavniki, ki vas bodo greli to jesen

Foto: Dan Gold via Instagram, PR; povzeto po ljepotaizdravlje.rs