Met Gala 2022: Največji modni dogodek leta

met gala 2022

Včeraj se je v newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti odvijal največji modni dogodek leta: Met Gala 2022. Gre za dobrodelno prireditev za zbiranje sredstev za muzej.

Vsako leto se modni navdušenci nadvse veselijo prireditve Met Gala, saj lahko na rdeči preprogi vidijo zvezdnike, ki si dajo duška z ekstravagantnimi oblekami. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Letošnja tema je bila ‘V Ameriki: Antologija mode’ (In America: An Anthology of Fashion). Kot vsako leto, poskušajo zvezdniki in njihovi stilisti razvozlati pomen ponujene teme ter jo kar se da najbolje zadeti z izbiro oblačil in dodatkov. Tokrat je bila osrednja tematika pozlačena doba iz konca 19. stoletja, ki je Ameriko povsem preobrazila. Nekateri so jo zadeli, drugi spet ne toliko ali sploh ne (kar bomo videli v nadaljevanju).

Prekrasna kreacija kot poklon newyorški arhitekturi

Najbolj je izstopala Blake Lively, ki je oblekla čudovito sijočo Versace obleko, s katero se je poklonila newyorški arhitekturi iz pozlačene dobe. Na rdeči preprogi se je najprej pojavila z ogromno pentljo, ki je krasila stranski del obleke, s pomočjo nekaj asistentov, pa se je obleka na stopnicah prelevila v čudovito sijočo turkizno barvo z odtenki bakrene. Z njo se poklonila kipu Svobode. To je zagotovo obleka, ki se je bomo še dolgo spominjali.

blake

Blake Lively in Ryan Reynolds

Kim Kardashian je nosila obleko Marilyn Monroe

Obleko, ki je prav tako zaznamovala letošnjo prireditev, je nosila Kim Kardashian. Gre za vintage obleko, ki jo je nosila pokojna Marilyn Monroe, ko je takratnemu predsedniku J. F. Kennedyju za njegov 45. rojstni dan zapela ‘Happy Birthday’. »Kaj je najbolj ameriška stvar, na katero bi pomislili? Seveda, Marilyn Monroe,« je dejala Kim, ko so jo vprašali, zakaj se je odločila ravno za to obleko. »Dandanes vse nosimo prosojne obleke, v tistih časih pa temu ni bilo tako. Pravzaprav gre za prvo ‘golo’ obleko in zato je tako šokantna,« je še dodala.

Obleko je oblikoval Jean-Louis in je takrat stala 1,440 $. Obleka je bila nato leta 1999 na dražbi prodana za milijon dolarjev. Leta 2016 pa je bila na dražbi Julien’s Auctions prodana za vrtoglavih 4,8 milijona dolarjev. Kasneje so jo predali muzeju Ripley’s Believe It Or Not, ki jo je tudi posodil Kim. Vse do danes obleka drži rekord za najdražjo obleko, ki je bila kadarkoli prodana na dražbi.

Kim je najprej pomerila repliko obleke, šele nato, ko so ugotovili, da ji ustreza, so iz Floride poslali original. »Obleko so pripeljali stražarji in med pomerjanjem sem morala nositi rokavice. Najhuje je bilo, da mi nato obleka ni bila prav. Kar zjokala bi se, saj je niso smeli prilagoditi,« je povedala Kim. Ker je bilo do dogodka le še malo časa, sta ostali le dve možnosti: shujšati ali najti drugo obleko. Kim se je nato odločila, da bo ta obleka ali nič, zato je v treh tednih shujšala za 7 kilogramov.

Ker pa ni želela, da se z obleko karkoli zgodi, so posebej zanjo pred stopnicami samega dogodka pripravili garderobo, v kateri se je s pomočjo asistentov previdno oblekla v originalno obleko, se v njej sprehodila do vrha stopnic, nato pa se preoblekla v repliko obleke, v kateri je bila preostanek večera.

Poglejmo si še ostale kreacije z rdeče preproge prireditve Met Gala 2022:

 

Rdeča preproga 64. podelitve nagrad grammy

Foto: Jamie McCarthy / Staff / Dimitrios Kambouris / Staff / Getty Images Entertainment