Princesa Diana bi danes slavila 60. rojstni dan, zato smo v njeno čast izbrali nekaj njenih najbolj ikoničnih stilov

princesa diana

Lahko bi rekli, da je princesa Diana originalna kraljeva modna ikona naše generacije. Danes, 1. julija, bi slavila svoj 60. rojstni dan, zato smo v njeno čast pregledali modne trende, ki jih je ‘postavila’ in ki jih nosimo še danes.

Mineva že skoraj 24 let od njene tragične prometne nesreče v Parizu, ko sta šele 15-letni princ William in 12-letni princ Harry izgubila svojo mamo. Ob njenem 60. rojstnem dnevu se ji bosta danes poklonila z odkritjem njenega kipa, ki se nahaja v vrtu Sunken ob Kensingtonski palači v Londonu, v njenem nekdanjem domu.

Mi pa bomo v njeno čast pogledali nekaj njenih najbolj ikoničnih stilov. Od slavne ‘maščevalne obleke’ do kolesark, trenda 90. let, ki se je letos spet vrnil tudi po njeni zaslugi …

Za razliko od današnjega časa je bila mlada princesa ena redkih, ki so jo takrat fotografirali na prav vsakem njenem koraku in s tem tudi analizirali vse, vključno z njeno izbiro oblačil. Na srečo pa so jo modni kritiki oboževali. Njena garderoba in njen modni stil sta bila v tistem času najbolj pod drobnogledom.

Rečemo lahko, da je princesa Diana zares imela stil, že takrat je postavila modne trende, po katerih se zgledujemo še danes. Je pa res, da Kate Middleton danes ne bi mogla nositi takšnih oblek, saj bi bile neprimerne v očeh kraljevskih pravil oblačenja. Seveda ima Kate svoj ikoničen stil oblačenja, ki pa se povsem razlikuje od Dianinega.

Ker je imela Diana v sebi ta uporniški duh, ki se je kazal tudi pri izbiri njenih oblačil, ko je nosila vse, česar ne bi smela, je bil to ključen dejavnik, da še dandanes občudujemo njeno garderobo. Princesa je imela tudi neverjeten čut za estetiko, ki se ga ne da priučiti. Zato si poglejmo nekaj princesinih ikoničnih stilov …

#1 “Maščevalna obleka”

S tem imenom (“Revenge dress”) so jo označili novinarji, saj se je v njej pojavila poleti leta 1994, isti večer, ko je princ Charles v takrat objavljenjem dokumentarcu javno priznal svojo nezvestobo.

#2 Nosečniški stil

Mlada princesa Diana je pri rosnih 20. letih in v 9. mesecu nosečnosti postavila nova kraljevska pravila oblačenja nosečnic. Izbrala je udobno in široko obleko, ki vsekakor ni bila po njihovih pravilih.

#3 Maksi obleka

Rdeča svilena maksi obleka z visokim ovratnikom v kombinaciji s torbico in klobukom v isti barvi je obnorela modne kritike.

#4 Bela obleka z ‘Elvis ovratnikom’

Čudovita obleka z jakno, ki je imela visok ovratnik v stilu Elvisa in polno perlic. Za tisto obdobje je bil to kar drzen stil.

#5 Poletna obleka

Ta poletna obleka s pikami in velikim ovratnikom vsekakor spada pod ‘casual smart’ stil.

#6 Mini rdeča obleka

Rdeča obleka s čipko je poskrbela za ‘vau’ učinek. Princesa Diana je kasneje nosila še veliko oblek podobnega kroja.

#7 Poslovni stil

Preprost kroj bele obleke v poslovnem stilu je še dandanes v modi in princesa Diana je z njo leta 1995, ko jo je nosila v Argentini, postavila ta trend.

#8 90. leta v vsej svoji veličini

Nikakor pa ne moremo mimo trenda, ki se je letos vrnil kot bumerang: kolesarke, ki jih je v 90. letih nosila ravno princesa Diana.

 

 

Foto: instagram/princesdianaa