Vzdrževanje obutve: da bo vedno lepa

vzdrževanje obutve

Vsi se razveselimo novega para čevljev, prav tako pa smo hitro razočarani, če naša najljubša obutev hitro postane raztegnjena, zdrsana, umazana ali vidno nošena. Zato je vzdrževanje obutve zelo pomembno. Poglejmo, kako bodo vaši najljubši pari čevljev dolgo ostali kot novi.

Kako čevljem podaljšati življenjsko dobo?

Vsi se razveselimo novega para čevljev, prav tako pa smo hitro razočarani, če naša najljubša obutev hitro postane raztegnjena, zdrsana, umazana ali vidno nošena. Marsikdo tovrstne »znake« pripiše nižjemu cenovnemu razredu, a tu gre zgolj za predsodek. Vsak čevelj je namreč lahko vzdržljiv, ne glede na znamko. Pogoj za to je le, da za svojo obutev skrbimo primerno in redno. Prav v teh zimskih dneh je namreč obutev še posebej na preizkušnji. En dan sneg, drugi dan sonce, tretji dan dež, četrti pa blato. Vseeno za kakšno znamko gre, v vsakem primeru lahko čevlje uničimo, če jih ne negujemo.

Z vzdrževanjem začnemo takoj po nakupu

Tudi cenejši čevlji so lahko kakovostni, če smo kot njihovi gospodarji vestni. V Massu lahko vsakdo najde popoln par zase − naj gre za otroško, moško ali žensko obutev, za katerokoli priložnost in ne glede na globino denarnice. Tudi pripomočkov za vzdrževanje čevljev − vse od impregnacijskih pršil, gobic, past pa do izdelkov iz domače kuhinje − je veliko, zato izberimo primernega glede na naš par čevljev in z vzdrževanjem začnimo že takoj po nakupu.

Najboljši triki za čim daljšo življenjsko dobo vaše najljubše obutve

· Prah in umazanija hitro načneta usnje, zato je zelo pomembno, da zaščitimo še povsem nove čevlje pred prvim nošenjem in potem seveda redno po vsakem nošenju.

· Preden se lotimo čiščenja s kremo, voskom ali gobico, vedno odstranimo vezalke. Tako jih ne bomo umazali, poleg tega pa bomo lahko namazali tudi jezik.

· Za vsako barvo čevljev uporabimo drugo krtačo in krpico.

· Čevlje najprej namažemo s kremo, jih skrtačimo ali podrgnemo s krpo. Ko se posušijo, jih s krtačo z naravnimi ščetinami zdrgnemo do visokega sijaja. Če uporabimo gobico ali vosek, drgnjenje za sijaj ni potrebno.

· Dobro je, če čevlje pred uporabo tudi zaščitimo z vodoodpornim nanosom.

· Nikoli ne sušimo mokrih usnjenih čevljev na neposredni toploti (na radiatorju ali peči). Mokre vedno napolnimo s časopisnim papirjem, da bodo ohranili obliko.

· Semiš obutev je še posebej občutljiva. Pred uporabo jo zaščitimo z vodoodpornim nanosom v razpršilu in redno krtačimo.

· Ko mine sezona, shranimo čevlje na kopitu.

· Pri obuvanju uporabljamo žlico za čevlje, da ne poškodujemo opetnika.

· Kadar potujemo, shranimo čevlje v vrečko iz blaga ali jih zavijemo v mehko tkanino.

· Če ste si na zabavi ali na poti tja umazali čevlje iz satena ali semiša, jih poskusite očistiti z micelarno vodico, prav tisto, ki jo uporabljate za čiščenje obraza.

· Začenja se sezona superg in še vedno so v trendu superge, kombinirane s svetlimi podplati, ki se hitro umažejo. Vendar pa to ni prav nobena težava, saj vam na mass.si ponujajo Magic Cleaner, izdelek, ki je resnično učinkovit in preprost za uporabo za vzdrževanje obutve. Vaši svetli podplati bodo zasijali kot novi!

magic cleaner

Naš predlog: Sprej za čiščenje obutve Magic Cleaner, 9,99 €

Foto: Gulliver/Getty Images, PR