Dišavno popotovanje: Vse ljubezni Coco Chanel

Leta 2018 je kolekcija LES EAUX DE CHANEL odprla novo dišavno poglavje v svetu dišav Hiše. Posebna kolekcija, za katero navdih so služile najljubše destinacije Mademoiselle Coco Chanel, je nastala iz domišljije in je zasnovana na svežini. Na sledi PARIS-BIARRITZ, PARIS-DEAUVILLE in PARIS-VENISE, ki jim je leta 2019 sledila PARIS-RIVIERA, je Olivier Polge, v sodelovanju z Laboratorijem za kreacijo in razvoj dišav CHANEL, izvedel dišavno skladbo v poklon petemu dišavnemu potovanju: PARIS-ÉDIMBOURG.

chanel

Umetnost dišavnega potovanja

“LES EAUX DE CHANEL so bile zamišljene kot lahkotne in osvežujoče sveže dišave ‘eaux fraîches’. Navdih sem črpal v destinacijah, ki imajo močno povezavo s Hišo CHANEL. Sleherna od njih je obeležila vsako od posameznih dišav,“ je dejal Olivier Polge.

Več kot zgolj destinacije, LES EAUX DE CHANEL dišave so kot nešteto povabil na pobeg, brez razloga, tu in sedaj. Zračne, brez določenega spola in prežete z lahkotnostjo, nas popeljejo v domišljijo nekam drugam. Ob morju ali na podeželju, vsako nepremično potovanje je predvsem intimno doživetje v srcu naših čustev.

Slavospev svežini

Medtem, ko so dišave LES EAUX DE CHANEL zasnovane kot lahkotne in osvežujoče sveže vode “ eaux fraîches ”, je sleherna od njih svoja in drugačna. Tako v ravnovesju agrumov, ki jih vsebuje (s Sicilije in iz Kalabrije v Italiji), kot tudi v vsebnosti posebnih sestavin. “Ta očitni in osvežujoči užitek, brez kakršnegakoli prikritega namena, odkrijemo v izdatnem in elegantnem načinu nanašanja, ki je poklon žlahtnosti preprostih stvari, ” je dejal Olivier Polge.

Od strasti do navdiha

Piše se leto 1924. Gabrielle Chanel je odkrila Škotsko preko vojvode Westminstrskega, s katerim je bila v ljubezenskem razmerju do leta 1930. Daleč stran od mondenega življenja je poiskala zatočišče v tem divjem in veličastnem podeželju, obsijanim z intenzivno belo svetlobo. Prerojena v neskončnih prostranostih zelenja, se je posvetila ribolovu na lososa, igranju kart z Winstonom Churchilom in Vero Bates, in čas preživljala na treh posestih vojvode na Škotskem. V podeželskem dvorcu Stack Lodge, v viktorijanski graščini Lochmorea in, nenazadnje, na posesti Rosehall, kjer je dobila proste roke pri njegovem preurejanju.

Oblačila, ki so jih nosili britanski aristokrati za rekreacijo na odprtem, so postala vir navdiha. Fair Isle puloverji z barvitimi, geometrijskimi vzorci, tartan, volnene beretke in suknjiči iz tvida so bila praktična oblačila, ki so šla z roko v roki z njenim okusom za eleganco in udobje. Vedno znova jih je upodabljala za svoje kreacije na nešteto načinov, do te mere, da so postali emblematični za stil CHANEL.

coco chanel

Gabrielle Chanel v družbi vojvode Westminstrskega leta 1928 na njegovi jahti.

Peta dišava

In tako je PARIS-ÉDIMBOURG, najbolj zemljena, najbolj androgena med dišavami LES EAUX DE CHANEL, postala resničnost. Za njeno navidezno svežino se z vsakim nanosom dišave razprejo topli in pomirjajoči toni. S svojo razločno prefinjenostjo bi bila lahko “dišava suknjiča iz tvida, sposojenega iz moške garderobne omare, ki je vedno bila nadvse velik navdih Gabrielle Chanel (Coco Chanel), ” razloži Olivier Polge. “ Kot vonj sprehoda po podeželju, je dišava prežeta z vonjavami divje pokrajine. ”

coco

Foto: PR