Poskrbimo za čebelam prijazen svet

čebelam prijazen svet

Danes, 20. maja, praznujejo čebelice po vsem svetu. Takšne majhne opraševalke pa toliko dobrega storijo za naš svet! Čebele so namreč odgovorne za kar 1/3 svetovne proizvodnje hrane. Z opraševanjem in nabiranjem medičine omogočajo, da se rastline množijo. Z uspešnim opraševanjem pa je pogojen tudi obstoj prehranjevalne verige. Zato poskrbimo za čebelam prijazen svet.

Ali ste vedeli?

Pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel je prišla iz Slovenije, izbran pa je bil datum rojstva velikega poznavalca čebel iz 18. stoletja, Antona Janše. Janša je bil prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije. Z uveljavljanjem metod čebelarjenja, ki so jih s pridom uporabljali kranjski čebelarji, je povzročil pravo revolucijo v tedanjem čebelarstvu. Med drugim je uvajal čebeljo pašo, redefiniral vlogo trotov, vse pa popisal v dveh knjigah, ki so še danes dobrodošel priročnik za marsikaterega čebelarja.

Zelena Slovenija je čebelam prijazna

V Sloveniji je čebelarstvo močno zasidrano v ljudsko zavest. Po številu čebelarjev na prebivalca se nahajamo v samem vrhu Evropske unije, avtohtona slovenska čebela, kranjska sivka, pa velja za eno najbolj razširjenih medonosnih čebel na svetu. Dobre pogoje za čebelarjenje ponuja tudi ohranjeno naravno okolje.

Od čebelic je odvisen naš obstoj
  • Čebele oprašijo več kot 170 rastlin.
  • Vsaka tretja žlica jedi na svetu je odvisna od opraševanja.
  • Čebele so odlične biološke pokazateljice čistosti okolja.
  • Za kilogram medu mora čebela obiskati 4 milijone rož in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta.
Vzgojite lastno medovito rastlino

V Medexu si prizadevajo ohraniti čebelam prijazen svet. Zato so se odločili, da Svetovni dan čebel počastijo s prelepimi sončnicami.

K vsakemu nakupu, ki ga boste opravili med njihovimi spletnimi policami ali v trgovini Medex na Miklošičevi, vam priložijo vrečko s semeni prelepe sončnice. Iz semen lahko z malo potrpežljivosti, a veliko vode in sonca, vzgojite svojo lastno medovito rastlino. Tako soustvarjate čebelam prijazen svet.

Kako posaditi sončnico, si poglejte TUKAJ.

SVETOVNI DAN ČEBEL

Trajnostni pristop

Čebelam prijazen svet je tudi svet s trajnostnim pristopom do embalaže. Zato v najbolj medeni trgovini v Ljubljani med točijo v domače steklene kozarce vseh oblik in velikosti. V četrtek, 20. maja, lahko takšen kozarček sveže točenega slovenskega cvetličnega medu iz njihovega »čebeljega panja« prejmete zastonj. Oglasite se v trgovini Medex na Miklošičevi in prejmite med z najlepšimi željami in lepim sporočilom.

Do 23. maja pa lahko pri Medexu izkoristite akcijo -25 % na vse izdelke iz čebeljega panja. Izdelke si oglejte TUKAJ.

Foto: Miroslav Misiura / Getty Images Plus via Getty Images, PR