Razkrivamo modne trende, ki jih obožuje generacija Z

Generacija Z ima zelo raznolik modni slog, saj se vsak posameznik izraža na svoj način. Vendar pa obstajajo nekateri splošni trendi in preference, ki so opazne med to generacijo. Tukaj je nekaj glavnih modnih slogov, ki jih ima Generacija Z pogosto raje:

  1. Streetwear: Ta stil je zelo priljubljen med pripadniki Generacije Z. Streetwear vključuje sproščene in udobne kose, kot so oversized majice, športne jakne, trenirke in superge. Blagovne znamke, kot so Sketchers, Zapatos, Liu Jo, močno vplivajo na ta stil.
  2. Eklektični slog: Generacija Z pogosto rada meša različne stile in trende iz preteklosti. To lahko vključuje kombinacijo vintage oblačil, modernih kosov in detajlov, ki odražajo njihovo osebnost.
  3. Minimalizem: Po drugi strani imajo nekateri pripadniki Generacije Z raje bolj preprost in minimalističen pristop k modi. Nevtralne barve, čisti kroji in preprosti kosi so pogosto del tega stila.
  4. Trajnostna moda: Zaradi povečanega zanimanja za varovanje okolja nekateri pripadniki Generacije Z izbirajo trajnostne znamke in materiale. Ta skupina poudarja pomen odgovorne potrošnje in podpira blagovne znamke, ki pozitivno vplivajo na okolje.
  5. Uniseks in univerzalna moda: Odprtost za uniseks modo in izražanje spolne identitete skozi oblačila je med Generacijo Z vse pogostejša. Pogosto izbirajo oblačila, ki niso strogo označena kot moška ali ženska.
  6. Vpliv spletnih vplivnežev: Člani Generacije Z pogosto sledijo modnim trendom, ki jih postavljajo spletni vplivneži na platformah, kot sta Instagram in TikTok. Ti mladi ljudje pogosto najdejo navdih in informacije o modi prek družbenih medijev.

­Nobena skrivnost ni, da je Generacija Z izjemno pomembna potrošniška skupina za modno industrijo in da modna industrija redno analizira vedenje pripadnikov Generacije Z, da bi jih bolje razumela in prilagodila svoje prodajne strategije glede na njihove preference. Generacija Z po analizi portala Business of Fashion najraje namenja denar modi. Za modo porabijo več kot za video igre, glasbo ali restavracije. Za modno industrijo je to izjemno pomemben podatek, saj Generacija Z predstavlja četrtino svetovnega prebivalstva. Vendar so njihove nakupovalne navade drugačne od tistih starejših Generacij. Zelo kritični so do modne industrije. Prav nenehna analiza preferenc Generacije Z omogoča modnim znamkam, da sledijo hitrim spremembam modnega okusa ter ustvarijo izdelke in marketinške kampanje, ki odražajo pristnost in vrednote Generacije Z. Moda Generacije Z pogosto temelji o individualnosti, samozavesti in svobodi izražanja.

Modni iskalnik GLAMI pa je s svojimi orodji AI zbral in analiziral interne podatke ter nam omogočil podroben vpogled v uporabniške preference in trende na 13 trgih, vključno s Slovenijo. Z analizo velike količine zbranih podatkov GLAMI prepoznava značilna vedenja uporabnikov in razkriva ključne modne trende. S preučevanjem podatkov, zbranih v preteklem letu prek modnega iskalnika GLAMI, opazimo tri ključne modne indikatorje, ki so oblikovali stilsko dinamiko med pripadniki Generacije Z na teh trgih.

  1. Gorpcore: Trend, ki črpa navdih iz narave in vključuje praktičnost pohodniške opreme v vsakodnevne outfite. Po podatkih, ki jih je zbral in analiziral GLAMI, sta povečano zanimanje in priljubljenost vidna pri kategorijah superg, flisa, jaken, cargo hlač, »funny pack« torb in klobukov. Po rezultatih raziskave je porast iskanj viden v kategorijah vetrovk (+181 %), pohodnih čevljev (+116 %) in pohodniških hlač (+110 %). Ta trend odmeva med splošno populacijo, kar dokazuje porast iskanj teh kategorij oblačil v vseh državah, zajetih v analizo.
  2. Blokette: Odseva slog, ki se osredotoča na oblikovanje vintage športnih oblačil na igriv in ženstven način. Temelji na slogu Blokecore, ki črpa navdih iz “flaške” kulture, z uporabo nogometnih dresov, športnih jaken (porast iskanja do 192 %) in superg adidas Samba (porast iskanja do 161 %) za doseganje sproščenega, rahlo “deškega” videza. Blokette doda pridih ženstvenosti s kombiniranjem športnih oblačil z pentljami, krili in ozkimi kravatami. Glede na prihajajoče olimpijske igre leta 2024 v Parizu bi se lahko ta trend še naprej razvijal.
  3. Bimbocore: Predstavlja hiperženstven stil, ki ga utelešajo roza trenirke iz velurja, krzneni plašči, mikro krila, dolgi nohti, visoke pete in sijoče torbice. Pomislite na Britney Spears, Paris Hilton ali Reese Witherspoon v ‘Legally Blonde’. Ta trend danes poudarja pozitiven odnos do ženskega telesa, ki predstavlja osvoboditev od stereotipov in družbenih sodb.

Modna industrija priznava izjemen pomen Generacije Z kot potrošniške skupine in glede na njihovo kritičnost do modne industrije postane stalna analiza preferenc Generacije Z bistvena za prilagajanje prodajnih strategij.

 

Foto: PR