Slovenske brezalkoholne ‘žganice’ med najboljšimi na svetu

Prva slovenska destilarna, ki se ukvarja izključno z brezalkoholnimi destilati, je v tujini osvojila nova odličja in se uvršča med najboljše na svetu. In morda tega niste vedeli, vendar obstajajo tudi brezalkoholne ‘žganice’.

V zadnjih letih je trg brezalkoholnih pijač zabeležil neverjetno rast, pri čemer so najprej prednjačili ponudniki piva, vse bolj priljubljen svetovni trend pa postajajo tudi brezalkoholne žgane pijače. In prav v tem segmentu navdušuje slovenska destilarna Vera Spirits, kjer nadaljujejo nizanje mednarodnih uspehov. Svojo zbirko odličij s prestižnih ocenjevanj so na začetku leta dopolnili še s tremi nagradami priznane publikacije The Spirits Business. Po odličnih odzivih iz tujine svoje moči zdaj intenzivneje usmerjajo tudi na slovenski trg, kjer želijo domačim uporabnikom približati svet kompleksnih okusov in arom, v katerih lahko uživajo brez učinkov in omejitev, ki jih prinaša alkohol.

Sodobna alkimija – žganjekuha brez alkohola

Pot brezalkoholnih žganic se v destilarni Vera Spirits začne s skrbno izbiro kakovostnih lokalnih sestavin – od različnih rastlin, nabranih ob točno pravem trenutku, do izvirske vode iz Kamniško-Savinjskih Alp. Razvoj receptur in postopkov je prilagojen posameznim sestavinam, s preučevanjem katerih poiščejo optimalne pogoje za destilacijo oziroma pridobivanje želenih aromatičnih spojin.

“Uporabljamo različne metode pridobivanja arome, odvisno od rastlinskih sestavin in profila okusa, ki ga poskušamo doseči. Naši primarni metodi sta parna destilacija (ekstrakcija) in maceracija (infuzija). Destilacija s paro je popolna metoda za našo linijo žganih pijač, pri maceriranju pa se igramo z različnimi spremenljivkami, kot so čas, temperatura in sestavine, da uravnotežimo okus (grenkoba, sladkost, trpkost, slanost, umami). Maceracija je tako ključna za našo linijo aperitivov,” razloži Zala Gomboc, vodja operative in razvoja pri podjetju Vera Spirits.

Čeprav je sama proizvodnja podobna kot pri klasičnih žganih pijačah, gre vendarle za povsem nove postopke, zato ekipa pri svojem delu sodeluje tudi z znanstveniki. Z združevanjem znanja, izkušenj in neusahljive želje po eksperimentiranju jim je uspelo doseči harmonijo med aromami ter ustvariti brezalkoholne destilate, ki po okusu povsem parirajo originalnim žganim pijačam. Trenutna ponudba destilarne obsega štiri brezalkoholne destilate, ki so namenjeni mešanju za koktajle, razvili pa so tudi prvi brezalkoholni aperitiv, grenčico, ki je namenjena pitju kot samostojna pijača z ledom.

Trend, ki mu je vredno slediti

Brezalkoholni džin in preostale ‘žganice’ Vera niso zgolj alternativa, temveč zgodba, ki dokazuje, da dobri koktajli in mešane pijače ne potrebujejo alkohola. Predvsem pa znamka verjame, da za uživanje v dobri družbi ne potrebujemo posledic, ki jih prinaša jutro po pestri alkoholni noči.

“Zavedamo se, da naša družba različna praznovanja in priložnosti rada povezuje z alkoholom. Do zdaj tisti, ki alkohola ne uživajo, niso imeli prav veliko možnosti glede izbire pijače, pogosto pa so bili tudi izključeni iz socialnega dogajanja. Nekaterim je celo nerodno nazdraviti brez alkohola. Moč naših izdelkov je zato v vključevanju, ki jo prinaša tistim, ki jim alkohol v danem trenutku ni primarna izbira. Produkti Vera so s svojim ‘odraslim’ okusom namenjeni uživanju in razvajanju – v prefinjenih mešanih pijačah in lepih kozarcih. Z njimi lahko nazdravite in uživate brez skrbi in slabe vesti, tudi za zajtrk,” pravijo pri podjetju.

 

Brezalkoholne žgane pijače Vera Spirits so na voljo na njihovi spletni strani, pri njihovem slovenskem distributerju Evino ter izbranih trgovskih verigah.

 

Foto: PR