5 najpogostejših mitov o nohtih

5 najpogostejših mitov o nohtih

Vse ženske želimo imeti lepe nohte, vendar morda pri njihovi negi in oblikovanju delamo napake. Prav tako pa sledimo določenim nasvetom in dejstvom, ki sploh ni nujno, da držijo. Že če pogledamo primer belih madežev na nohtih, je majhna verjetnost, da jih zares povzroča pomanjkanje kalcija – več o tem si preberite v nadaljevanju. Predstavljamo vam 5 najpogostejših mitov o nohtih.

#1 MIT: Nohti morajo dihati

Če pomislimo, večina nohta je sestavljena iz odmrlih celic, zato ni smisla v tem, da bi nohti morali dihati. Dermatologi pravijo, da nohti ne rabijo dihati, saj dobijo vse hranljive snovi in kisik iz krvnega obtoka in ne iz zraka. Če vam kozmetičarka reče, da bi bilo dobro, da bi nohti malce dihali, s tem misli, da naredite premor pri uporabi laka za nohte. Na ta način si bodo poškodovani, tanki in lomljivi nohti opomogli.

#2 MIT: Mrzla voda hitreje posuši lak za nohte

To ne drži. Če bi to držalo, bi to metodo uporabljali v salonih. Lak za nohte je polimer, ki je narejen s kemijsko reakcijo. In če znižamo temperaturo, s tem tudi zmanjšamo to kemijsko reakcijo, prav tako pa lahko uničimo nanos laka. Res je sicer, da lahko ledena voda utrdi lak za nohte, zato je tudi videti, kot da se je hitreje posušil. Pa vendar je najbolje, da počakamo, da se posuši.

#3 MIT: Akril lahko poškoduje nohte

Strokovnjaki so enotnega mnenja, da akrili in geli sami po sebi ne uničujejo nohtov. Težava nastane pri odstranjevanju le-teh. Luščenje, premočno in pregloboko piljenje, trganje … – to so dejavniki, ki lahko resno poškodujejo nohte in jih oslabijo. Prav tako nanje slabo vpliva odstranjevalec laka za nohte, saj jih izsuši, zato se tudi pogosteje lomijo.

#4 MIT: Pitje mleka bo pomagalo pri belih madežih

Preden vas začne skrbeti, da vam primanjkuje kalcija, se ustavite. Večja verjetnost za nastanek belih madežev na nohtih je zaradi laka za nohte. Strokovnjaki pravijo, da bele madeže lahko povzroči več dejavnikov, pogosto pa gre za keratinske granulacije. To so površinski beli madeži, ki nastanejo medtem, ko imamo nek lak dolgo na nohtih in ga odstranimo. Zgodi se, da z lakom odstranimo tudi celice nohta in zato so posledično vidni beli madeži.

#5 MIT: Nohte je treba piliti v eno smer

Verjetno ste že neštetokrat slišali, da je nohte treba piliti v eno smer. In v zadnji raziskavi so to dejstvo ovrgli. Testirali so različne tehnike piljenja in pri tem uporabili različne pilice. Na nohtih niso opazili nobenih razlik in poškodb. Je pa potrebno vedeti, da lahko pregrobe pilice poškodujejo nohte, zato uporabljajte mehkejše.

 

Pomladni odtenki lakov za nohte – vključno s presenetljivo barvo te sezone

Foto: Zadveri / Getty Images Plus via Getty Images