Svetovni dan Zemlje: kaj lahko vi storite za naš planet

Svetovni dan Zemlje

22. aprila obeležujemo že 51. Svetovni dan Zemlje in ob tem se moramo zavedati, da je nuja, da je naš planet zdrav. In pomembno je tudi zavedanje, da lahko vsak posameznik doprinese k temu.

Vse se je pričelo leta 1970, od takrat naprej pa vsako leto po vsem svetu obeležujemo ta dan. Vseeno, ali se sprehodite čez gozd, medtem poberete nekaj smeti ali kupujete bolj okolju prijazne izdelke – vsaka stvar šteje. Ne veste, kako točno bi pomagali k boljšemu planetu? Berite naprej …

Smo mnenja, da je odgovornost do narave, rastlin in Zemlje ter posledično našega zdravja na čisto vsakem od nas. To pa se ob Svetovnem dnevu Zemlje še toliko bolj poudarja. Letošnja tema je ‘Obnovimo našo Zemljo’ in ker je tudi letos dogajanje v sklopu tega dne omejeno zaradi pandemije, se bo veliko dogajalo na internetu (od poučnih filmov, dogodkov itd.). Vse to si oglejte na uradni strani earthday.org.

Kaj lahko storite sami?

1. Podprite opraševalce

Če imate vrt, posadite rastline, ki bodo privabile čebele in druge opraševalce.

2. V vaši soseski poberite odpadke

Največ boste storili s čiščenjem narave. Ko greste na sprehod, vzemite s seboj plastično vrečko in po poti pobirajte smeti.

3. Reciklirajte plastiko

V kuhinji poskusite plastiko zamenjati za papirnate vrečke, biorazgradljive izdelke ali reciklirano plastiko. (5 korakov do kuhinje brez odpadkov)

4. Posadite drevo

Drevesa so čudovita in okolju prijazna, saj vase poskrajo ogljikov dioksid, ohladijo prevroča področja, koristijo kmetijstvu, podpirajo opraševalce, … Ali ste vedeli, da eno hrastovo drevo privabi več insektov in ptic kot celoten travnik rastlin?

5. Ne uporabljajte pesticidov

Če imate svoj vrt, na njem ne uporabljajte pesticidov in kemikalij. Verjetno to že počnete, saj želite zares bio pridelek, vseeno pa je treba na to opozoriti.

6. Varčujte z vodo

Dandanes zares porabimo ogromno vode. Zato se izognite preveliki porabi in varčujte z njo.

7. Vključite otroke

Otroci so naša prihodnost in že od majhnega jih je treba naučiti, da je skrb za naš planet nujna.

Vsaka ponovna uporaba rabljene stvari naredi za okolje več, kot si predstavljamo

Samo v Sloveniji vsako leto nastane 8,4 milijona ton odpadkov, kar 99 odstotkov stvari, ki jih kupimo, že po šestih mesecih zavržemo, manj kot 1 odstotek oblačil se reciklira v nova oblačila. Za to, da bi v prihodnje pridelali manj odpadkov in ravnali bolj trajnostno, lahko veliko naredi prav vsak izmed nas. In najnovejši podatki največjega spletnega oglasnika bolha.com, ki ga uporablja že vsak drugi Slovenec, kažejo na to, da tudi naredimo.

Nekaj fascinantnih primerov:

  • Na bolha.com so v letu 2020 objavili 7274 oglasov rabljenih jeans hlač. V primeru, da so bile vse hlače tudi prodane, smo prihranili 27 milijonov litrov vode, tolikšno količino vode spije 314 ljudi v svojem življenju. Pri izdelavi enega para novih jeans hlač potrebujemo kar 3781 litrov vode. Vsako leto pa modna industrija porabi 93 milijard kubičnih metrov vode – dovolj, da bi zadostili letni porabi vode za 5 milijonov prebivalcev. Zgolj za pridelavo enega kilograma bombaža potrebujemo več kot 170 litrov vode.

  • Če je bilo prodanih vseh 16.251 objavljenih rabljenih prenosnih računalnikov, smo prihranili več vode kot pri 60 milijonih pranj perila letno. Pri izdelavi enega samega novega prenosnega računalnika se porabi kar 190 tisoč litrov vode. Pri izdelavi enega prenosnega računalnika se v okolje sprosti tudi 227 do 270 kilogramov ogljikovega dioksida, kar je v nekaterih primerih več kot pri izdelavi hladilnika.

Naj Svetovni dan Zemlje ne bo le enkrat v letu, za naš planet moramo skrbeti vsak dan in ga ohraniti za prihodnje generacije. K temu lahko veliko prispevamo tudi z odgovornim ravnanjem z odpadki in z okolju prijaznim nakupom in prodajo rabljenih stvari na bolha.com. Nekaj, kar vam ne služi več, je lahko za nekoga natančno to, kar potrebuje. Vsekakor pa Zemlja potrebuje manj odpadkov.

Foto: Nastco / iStock / Getty Images Plus via Getty Images