Teden restavracij 2023: jesen brez ostankov

teden restavracij

Med 13. in 23. oktobrom 2023 poteka jesenski Teden restavracij pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«, s katerim organizatorji spodbujajo k zmanjšanju zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu. Restavracije so rezervacije začele sprejemati v ponedeljek, 2. oktobra.

Teden restavracij, ki letos praznuje že 10 obletnico, je največji kulinarični dogodek v Sloveniji, ki letno privabi več kot 100.000 gostov. Na tokratnem Tednu restavracij, ki bo potekal med 13. in 23. oktobrom, sodelujejo 103 izbrane slovenske restavracije in gostilne, med njimi tudi 28 restavracij, ki so prejele oznake kakovosti kulinaričnega vodiča Michelin.

Po izjemno uspešnem spomladanskem Tednu restavracij, ki je presegel vsa pričakovanja, tudi jesenski nadaljuje z odličnimi rezultati. Restavracije so rezervacije začele sprejemati v ponedeljek, 2. oktobra in že sedaj presegajo številke iz spomladanskega obdobja za 15 %.

Z letošnjim sloganom »Več okusa za manj ostankov« organizatorji spodbujajo k zmanjšanju zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu. »V sklopu Tedna restavracij gostince spodbujamo k obravnavi različnih družbeno odgovornih tem, promociji lokalnih dobaviteljev ter prizadevanjem za zmanjšanje odpadkov. Že spomladi so sodelujoče restavracije dokazale, da »brez odpadkov« ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj.« je povedal Uroš Mencinger, kulinarični kritik in soustanovitelj Tedna restavracij.

Tednu restavracij se letos pridružuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s promocijsko kampanjo »Izbrana kakovost – Slovenija«. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označili jedi, pripravljene iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme »izbrana kakovost«. Teden restavracij si v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prizadeva spodbuditi večjo uporabo lokalnih sestavin v slovenskih gostilnah in restavracijah.

V ospredju projekta je prepoznavanje naraščajoče ozaveščenosti slovenskih potrošnikov glede izvora živil. Kvaliteta in sestava živil, slovenski izvor, okoljska trajnost ter etičen odnos do živali postajajo ključni dejavniki pri izbiri živil za domačo uporabo, kot tudi pri ponudbi restavracij. S partnerstvom v kampanji »izbrana kakovost – Slovenija« se Teden restavracij aktivno vključuje v promocijo lokalne kakovosti.

»V okviru Tedna restavracij se želimo približati gostom kot končnim potrošnikom in tako povečati prepoznavnost in zaupanje v znak »izbrana kakovost«. Želimo spodbuditi gostince, da označujejo in poudarjajo slovenske surovine in tako potrošnikom olajšajo izbiro, saj jasno izpostavljeno poreklo surovin omogoča bolj zavestno odločanje. Prizadevamo pa si tudi, da potrošniki sami postanejo zagovorniki tega pristopa in začnejo aktivno spraševati po poreklu in kakovosti surovin. Naš cilj je poudariti slovenski nacionalni interes v razvoju domačega kmetijstva z namenom ohranjanja in povečevanja delovnih mest ter ustvarjanja dodane vrednosti kmetijskim in živilskim proizvodom.« pojasnjuje direktorica Direktorata za hrano in ribištvo, Ana Le Marechal Kolar.

»Pri našem delu cenimo uporabo visokokakovostnih, lokalno pridelanih sestavin, saj verjamemo, da je to ključnega pomena za izjemno gastronomsko izkušnjo. Teden restavracij igra aktivno vlogo pri spodbujanju te filozofije, saj podpira gostince na različne načine, vključno z vzpostavljanjem povezav z dobavitelji ter spodbujanjem trajnostnih praks. Ta pristop ne le izboljšuje gastronomske izkušnje, temveč tudi prispeva k lokalnemu razvoju in omogoča restavracijam sodelovanje z najkakovostnejšimi lokalnimi pridelovalci.« je povedala Nina Bratovž iz restavracije JB.

Gašper Puhan, lastnik in vodja restavracije Galerija okusov ter podpredsednik največjega mednarodnega združenja visoke kulinarike JRE meni, da je za nacionalni razvoj gastronomije kot tudi širše, je ključnega pomena uveljavljanje visokih standardov kakovosti in vzpostavljanje trajnostnega poslovnega modela. »V okviru projekta Teden restavracij je ključno, da organizatorji skrbijo za vključitev najboljših slovenskih restavracij, kar se tesno povezuje z vključitvijo v projekt »Izbrana kakovost – Slovenija«, ki prav tako poudarja visoko kakovost živil in lokalno samooskrbo. Za uspešno uresničevanje ciljev razvoja gastronomije v državi je ključnega pomena celovita obravnava procesa od proizvajalcev sestavin, pa vse do gostov. Pozdravljamo, da se shemi »izbrana kakovost – Slovenija« pridružijo tudi drugi sektorji slovenskega kmetijstva, saj bo to restavracijam omogočilo lažji dostop in poglobljeno sodelovanje z najkakovostnejšimi lokalnimi pridelovalci.« je zaključil Gašper Puhan.

V Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

Več informacij na: vivi.si

 

Foto: PR