To so razlogi, zakaj med vožnjo ne bi smeli imeti obutih natikačev ali petk

vožnjo

Vožnja v japonkah, natikačih ali petkah je lahko pravzaprav zelo nevarna, saj se vam lahko obuvalo zatakne ali vas na kakršenkoli način ovira pri vožnji, tudi med zaviranjem. Poleg tega pa je takšno početje tudi kaznivo. To so razlogi, zakaj med vožnjo ne bi smeli imeti obutih natikačev ali petk in zakaj vas lahko to drago stane …

V Sloveniji bi policisti lahko vožnjo v neprimernem obuvalu obravnavali po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Če bi policist ugotovil, da je zaradi neprimernega obuvala zmanjšana možnost obvladovanja vozila, bi voznika lahko oglobil s 120 evri.

japonke

V kakšni obutvi pa je vožnja najvarnejša?

Najslabše se pri natančnem zaviranju odrežejo čevlji z visokimi petami. Slednji namreč preprečujejo naraven kot stopala na zavornem pedalu, zato voznice pri zaviranju nimajo natančnega občutka za pritisk. Za zelo nevarne se lahko izkažejo tudi natikači in bosa noga, kajti  v obeh primerih vozniki ne morejo z vso močjo pritisniti na pedal, kar podaljša zavorno pot vozila. Najprimernejši so za volanom športni copati, ki s čvrstim podplatom omogočajo tako nemoten prenos moči na pedal, kot tudi pravilen občutek v nogi.

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar zato voznike poziva: »Natikači niso primerna obutev za vožnjo avtomobila. Ker ne nudijo zanesljivega oprijema med nogo in pedali, podaljšajo tako reakcijski čas kot učinkovitost zaviranja.« Če se nameravate udeležiti kakšnega posebnega dogodka, je najbolj varna rešitev ta, da za čas vožnje nosite športne copate in se šele na končni lokaciji preobujete v elegantno obutev. Varno in estetsko se včasih izključujeta, zato se na pot vselej pripravite, da boste na cilj prispeli varno.

 

 

Foto: Yury Karamanenko, travnikovstudio / Getty Images Plus via Getty Images; Besedilo: PR