Kaj je EMDR terapija, ki jo princ Harry uporablja za zdravljenje travm?

princ harry

Princ Harry je pred kratkim izdal dokumentarec o duševnem zdravju The Me You Can’t See. V petih delih, ki si jih lahko ogledate na Apple TV+, sta se z Oprah Winfrey z drugimi ljudmi, med njimi je tudi Lady Gaga, iskreno in odprto pogovarjala o duševnem zdravju.

V dokumentarcu The Me You Can’t See princ Harry gledalce popelje na eno izmed njegovih EMDR terapij (eye movement desensitisation and reprocessing; slovensko: desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem). To je izjemno učinkovita metoda, ki temelji na naravni sposobnosti našega telesa, da predela neprijetne, boleče in travmatične izkušnje, ki so ostale ‘zamrznjene’ v naših možganih in nam povzročajo številne težave. On jo uporablja za predelovanje tesnobnosti in travm, ki jih je povzročila smrt njegove mame princese Diane, ko je bil star komaj 12 let.

V oddaji Harry pove: „Hitro sem spoznal, da če želim, da bo ta zveza (z Meghan Markle) delovala, se bom moral soočiti s svojo preteklostjo. Ker je bilo prisotne veliko jeze. Nisem bil jezen nanjo, jezen sem bil na splošno, in to je prepoznala. Zato sem pomislil, kako naj to rešim? Vedel sem, da moram nazaj v preteklost, v čas, ko sem doživel travmo, se soočiti z njo, jo predelati in iti naprej.“

Harry je prav tako povedal, da je London njegova sprožilna točka, saj se vsakič znova spomni, kaj se je zgodilo njegovi mami in kaj je takrat doživel.

Kaj je EMDR terapija?

EMDR terapija je v osnovi nastala z namenom, da bi z njo zdravili post-travmatsko stresno motnjo. Pri terapiji se uporablja pacientove hitre, ritmične očesne gibe, kar pomaga pri predelovanju stresnih spominov, ki so lahko po travmatični izkušnji ostali ‘zamrznjeni’ v možganih.

Kako EMDR pomaga?

Ko se določena izkušnja ali spomin identificira, terapevt pacienta prosi, da naj misli na to izkušnjo in sledi terapevtovi roki, medtem ko jo premika naprej in nazaj v pacientovem vidnem polju. Med tem procesom se sprožijo notranje asociacije in pacient začne predelovati spomin. Če je terapija uspešna, se pomen težkih življenjskih izkušenj spremeni in integrira na čustveni ravni.

Je ta terapija za vsakogar?

Potrebno je poudariti, da EMDR terapija ni primerna za vsakogar. Primerna je za ljudi, ki so doživeli travmatičen dogodek ali več takšnih dogodkov. Ljudje, ki dosežejo kriterije za post-travmatsko stresno motnjo, so v bistvu kandidati za EMDR. Prav tako pa se je izkazala za uspešno pri ljudeh, ki trpijo za tesnobnostjo in paničnimi napadi. Sicer pa so tesnobnost in panični napadi v bistvu rezultat oziroma posledica travmatične izkušnje.

Foto: instagram/sussexroyal