Motivacija, zaradi katere boste do poletja v top formi

Do poletja v top formi

Čeprav je šele april, bo poletje tukaj kot bi mignil in vsi si želimo, da bi bili do poletja v top formi, manjka nam le motivacija. Sedaj je pravi čas, da začnete, zato vam predstavljamo praktične nasvete, s katerimi boste ostali osredotočeni na svoje vadbene cilje ter ostali motivirani in vztrajni.

Joga doma

Nikoli niste imeli dovolj časa, da bi se odpravili na ure joge? Vzemite stvari v svoje roke in izvajajte jogo kar v zavetju doma. Yoga with Adriene je uveljavljen YouTube kanal, s pomočjo katerega se boste (brez težav) naučili osnovnih korakov, ki vas bodo popeljali v neverjetni svet joge.

Glasba, ki motivira

Poslušanje glasbe lahko pozitivno vpliva na učinkovitost treninga in zaradi nje je lahko trening še bolj učinkovit. S pomočjo dobrih ritmov boste lažje premikali meje mogočega. Poleg tega pa boste še bolj uživali kot v tišini. Spotify, glasbena platforma za poslušanje glasbe, je izvedla raziskavo in našla optimalno glasbo za vadbo. Ta naj bi imela okoli 80 bitov na minuto. Medtem ko je za glavni del treninga (srednje intenzivnosti) bolje izbrati tempo 120–140 bitov na minuto. Glasbena zakladnica je tako bogata, da boste zelo hitro našli priljubljeno glasbo, s katero boste popestrili rekreacijo.

Plavajte, plavajte, plavajte!

Če želite izpolniti vadbene cilje, izgubiti višek kilogramov, izboljšati kondicijo in izoblikovati mišice, je plavanje idealna izbira. Rekreativno plavanje je primerno za posameznike vseh starosti in ni prav nič pogojeno s telesnimi sposobnostmi oz. trenutno kondicijo. V primerjavi z drugimi priljubljenimi (poletnimi) aktivnostmi, kot so tek, kolesarjenje, veslanje ali igranje tenisa, pri plavanju niso na udaru sklepi, mišice in kosti. Poleg fizičnih prednosti plavanje skrbi tudi za dobro duševno kondicijo. Pravimo, da voda vse odnese – stres, slabe misli in negativno energijo. Po plavanju se počutimo ‘lažji in čisti’. Še zabavno dejstvo: voda ustvarja večji odpor kot zrak, zato se moramo v njej truditi bolj kot na svežem zraku (pravijo, da do 12-krat bolj).

Raztezanje, ki vam bo postalo všeč

Številni osebni in fitnes trenerji poznajo zgodbe o hitrem odnehanju. Pogosto se zgodi, da vadeči zaradi bolečin v mišicah odneha že po dveh ali treh treningih. Bolečine v telesu se lahko pojavijo zaradi tako imenovanih trigger točk – to so ‘vozli’, ki nastanejo v mišicah in so posledica disfunkcije. V takih primerih je dobro obiskati maserja ali fizioterapevta. Pomembno je vedeti, od kod izvira bolečina in da s pritiskom na te točke sprostimo vozle in raztegnemo mišice. Za to vajo lahko izkoristite dva zelo praktična pripomočka – penasti roler in trdo gumijasto ali teniško žogico. Vsako točko sproščajte dve do tri minute – odvisno od pripomočka. V pomoč vam je lahko YouTube s ključnimi besedami trapezius release with foam roller or ball ali trapezius stretch. Omenjene vaje lahko izvajate večkrat dnevno. A vedite, da je to le način za odpravo bolečine, ne pa tudi odpravljanje vzroka, zaradi katerega čutite bolečino. Da bi bolečino odpravili, se posvetujte s strokovnjakom.

Pravilna prehrana je tista, ki …

ustreza organizmu. Pravilna prehrana je osnovni dejavnik optimalne rasti in razvoja človeškega organizma, ki neposredno vpliva na delovno sposobnost in tudi na dolžino življenja. Danes poznamo na desetine različnih načinov prehrane in diet (keto, fasting, proteinska, krono in druge …), a najpomembnejše je zavedanje, da ni nekega univerzalnega načina prehrane, ki bi ustrezal vsem. Če sledimo lastnim občutkom, lahko vsak od nas pride do zaključka, kakšna prehrana mu ustreza. Simptomi, kot so zaspanost, napenjanje, zgaga, občutek teže v želodcu in drugi, so jasno znamenje, da nam nekatera živila ne ustrezajo. In tako kot vsako jutro skrbno izberemo oblačila, bi morali še bolj skrbno izbirati prehrano, ki nam ustreza.

Dotik masaže

Masaža je izjemno učinkovita, ko gre za zmanjšanje intenzivnosti bolečine, ki se pojavi po telesni vadbi in skrbi za ravnotežje mišično-skeletnega sistema. Če si priljubljeno sprostitev privoščimo redno, lahko ta zmanjša tveganje pred poškodbami, ki so posledica preobremenjenosti mišic, tetiv, ligamentov, sklepov. Masaža ima pozitiven vpliv tudi na našo psiho in odpravlja utrujenost hitreje in bolje kot pasivno ležanje (nam znano počivanje).

Online fitnes guru

Še ena v nizu fantastičnih posameznic na digitalnem nebu (s področja fitnesa) je Kayla Itsines. Mlada Avstralka je bila ena prvih s spletnim fitnes potovanjem do boljšega videza. Oblikovala je enega najbolj priljubljenih vodnikov za hitro, učinkovito in zdravo doseganje želenega bikini videza. Bikini Body Guides je 12-tedenski program, ki vsebuje tri intenzivne 28-minutne treninge na teden. Ko gre za prehrano, Kayla meni, da ni potrebe po dramatičnih spremembah, dovolj je zavedanje, da alkohol in beli sladkor nista zaveznika na poti do želene postave. Zadovoljni uporabniki njenega programa dnevno objavljajo fotografije doseženih rezultatov in pravijo, da jim je Kayla spremenila življenje.

 

Vaje za zadnjico, ki zares delujejo

Foto: dima_sidelnikov / Getty Images Plus via Getty Images