Palačinke so naša slastna pregreha

palačinke

Ko se odločimo, da se pregrešimo z dodatnimi kalorijami, se večini v misli prikradejo palačinke. Predlagamo vam nekaj drugačnih različic te priljubljene sladice.

Kokosove

Sestavine za testo: 2 jajci, 500 ml mleka, 100 ml olja, ščepec soli, moka po potrebi, 100 ml kisle vode, kakav po želji

Sestavine za nadev: kokos, čokoladni nadev po želji, 1 kepica vaniljevega sladoleda, čokoladni preliv, malo mleka

Priprava: Zmešajte vse sestavine, da nastane tekoče testo. Palačinke specite v okrogli ponvi s teflonskim premazom. Premažite jih s poljubno kremo in kokosom, ki ste ga predhodno namočili v mleku. Vsako od treh palačink narežite na pol. Na tri polovice položite dve polovici in na vrhu še eno. Grmado palačink okrasite s čokoladnim prelivom. Kepico vaniljevega sladoleda povaljajte v malo kokosa in jo postavite zraven palačink. Če imate kokosovo skorjo, jo lahko napolnite s kokosom in jo servirate poleg. Po želji dodajte tudi druge sestavine.

Bolognese

Sestavine za testo: 2 jajci, 500 ml mleka, 100 ml olja, ščepec soli, moka po potrebi, 100 ml kisle vode

Priprava testa: Vse tekoče sestavine zmešajte, nato dodajte moko, dokler ne dobite želene gostote testa. Specite palačinke v ponvi s teflonskim premazom. Dve palačinki narežite na trakce in dodajte mesno omako.

Sestavine za omako: 1 večja glava čebule, 3 stroki česna, 500 g mešanega mletega mesa, sol, poper, 40 g paradižnikovega pireja, paradižnikova omaka, origano, parmezan, list mete

Priprava omake: Na malo olja podušite drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodajte meso, solite in poprajte po okusu. Ko se meso popeče, dodajte še drobno nasekljan česen in origano po želji. Na koncu dodajte paradižnikov pire in paradižnikovo omako. Servirajte v globokem krožniku, posujte s parmezanom in okrasite z metinim listom.

Koruzne

Sestavine za testo: 2 jajci, 400 ml mleka, malo olja, ščepec soli, 250 g koruzne moke

Priprava testa: Zmešajte vse navedene sestavine, da nastane tekoče testo. Specite klasične okrogle ali kockaste palačinke in jih napolnite s satarašem.

Sestavine za sataraš omako: 1 čebula, 2 rdeči papriki, 2 zeleni papriki, 1 paradižnik, sol, poper, nekaj rezin slanine, malo feta sira, list mete

Priprava omake: Na malo olja podušite čebulo. Dodajte na trakove narezano papriko, solite in poprajte po okusu. Tik pred koncem dodajte na kocke narezan paradižnik in dobro podušite. Koruzne palačinke servirajte na krožniku po dve skupaj. Koščke feta sira zavijte v slanino, postavite na palačinke in okrasite z meto.

Foto: Gulliver/Getty Images