Po mnenju nutricionistov je ta sok eliksir življenja

eliksir življenja

Skrivna sestavina v tem soku je pravi eliksir življenja, zato je dobro, če ga redno pijemo. Poglejmo, zakaj.

Paradižnikov sok lahko paradižnikovo juho ‘reši’ pred tem, da ni samo povprečna juha. Odličen je tudi v koktajlih, prav tako pa vam lahko zviša kvaliteto življenja, saj ena od sestavin, ki jo paradižnik vsebuje, pomaga pri preprečevanju tveganja nastanka raka. Če spijete le en kozarec paradižnikovega soka, si s tem pokrijete vaše dnevne potrebe po vitaminu C, prav tako pa 22-odstotkov vaših potreb po vitaminu A v obliki alfa- in beta-karotena. Karotenoidi so namreč pigmenti, ki se v telesu spremenijo v vitamin A, ki nam ga pogosto primanjkuje, obenem pa je nujen za zdrav vid in vzdrževanje tkiva.

Preprečuje nastanek raka

Rak je ena najnevarnejših bolezni, pri kateri se abnormalne celice v telesu delijo in uničujejo tkivo. In če niste vedeli, za preprečevanje nastanka te bolezni pomaga tudi pitje paradižnikovega soka. Paradižnik namreč vsebuje likopen, ki pomaga pri zdravju kosti in normalnem krvnem tlaku, prav tako pa preprečuje nastanek raka. Strokovnjaki pa pravijo, da se največja koncentracija likopena nahaja ravno v paradižnikovem soku.

Kako ga uživati?

Najbolje je, da si pripravite sveže stisnjen paradižnikov sok, tako da ne boste zraven spili še sladkorja, ki se po navadi nahaja v kupljenih sokovih. Dobro pa je tudi jesti veliko paradižnikove solate.

 

Ste vedeli, da prebava vpliva na dolžino življenja?

Foto: AnnaPustynnikova / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr