Prehrana v nosečnosti in njen vpliv na potencialno debelost otroka

Prehrana v nosečnosti

Irski znanstveniki so objavili študijo, v kateri so dognali, da je tveganje razvoja debelosti v kasnejšem otroštvu višji pri otrocih, katerih mame so v nosečnosti jedle veliko predelane hrane, kot pri otrocih, katerih mame so jedle bolj zdravo. Prehrana v nosečnosti je torej zelo pomembna.

Večja verjetnost za debelost

Otroci, katerih mame so v nosečnosti jedle hrano slabše kvalitete, z veliko sladkorja in soli, imajo večjo verjetnost, da bodo debeli. Vse več je namreč dokazov, da je ravno prvih tisoč dni življenja, natančneje od zanositve pa vse do drugega leta starosti otroka, ključnih za preprečevanje debelosti. Debelost iz otroških let se velikokrat nadaljuje tudi v odraslem obdobju. To pa s seboj prinaša povečano tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, visokega krvnega tlaka, težav s srcem in drugih bolezni.

Analiza

Irski znanstveniki iz Šole javnega zdravja v Dublinu so analizirali podatke 16.295 parov mater in otrok iz Irske, Velike Britanije, Nizozemske in Poljske. Matere so imele v povprečju 30 let in zdrav indeks telesne mase (BMI). Ženske so si zapisovale, kaj so jedle med nosečnostjo, znanstveniki pa so njihovo prehrano razdelil v 5 kategorij. Na eni strani so matere, ki so jedle najbolj zdravo hrano, bogato s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami, oreščki. Na drugi strani pa so bile tiste, ki so večinoma jedle predelano hrano z veliko nasičenih maščob, sladkorja in soli.

 

Ravno prvih tisoč dni življenja, natančneje od zanositve pa vse do drugega leta starosti otroka, je ključnih za preprečevanje debelosti.

 

Več maščob

Otrokom so merili BMI v zgodnjem, srednjem in poznem otroštvu (nazadnje pri okoli desetih letih starosti). Podatki so pokazali, da so imeli starejši otroci, katerih matere se niso zdravo prehranjevale, v telesu več maščob in manjšo mišično maso. V zgodnjem otroštvu se te številke še niso pokazale.

Zdrava prehrana v nosečnosti je torej ključnega pomena, saj lahko bodoča mama s tem zelo pripomore k zdravju otroka.

 

Vadba v nosečnosti: Kaj se sme in kaj ne

Foto: nd3000 / Getty Images Plus via Getty Images