Razlogi, zakaj bi morali spati goli

spati goli

Dobrih plati tega, zakaj bi morali spati goli, je veliko. Med drugim vam bo to pomagalo izboljšati kvaliteto spanca, povečalo intimnost s partnerjem in poskrbelo za vaše reproduktivno zdravje.

Marsikomu je neprijetno spati povsem gol. Velika večina ima najraje pižame in temu v prid kaže tudi statistika, ki pravi, da le 22,7 % ljudi spi golih. Od tega jih je največ v starostni skupini med 55 in 64 let.

Študije pa kažejo, da je spanje brez oblačil način, kako izboljšati kvaliteto spanca, povečati intimnost med partnerjema in poskrbeti za reproduktivno zdravje. Golo spanje pomaga uravnavati temperaturo in s tem hladiti telo. Pomaga pa tudi pri tem, da padete v globlji spanec. Prav tako boste pridobili na samozavesti, obenem pa je veliko bolj zdravo za intimne dele telesa, saj zrak kroži.

Študije so tudi pokazale, da se ob začetku spanja telesna temperatura spusti in doseže najnižjo temperaturo v zgodnji fazi spalnega cikla. Tako ostane večino noči, vse do tedaj, da se zbudimo. To je del telesnega cirkadialnega ritma, ki uravnava naš spalni cikel (ko spimo in ko se zbujamo).

Spanje brez oblačil prav tako skrbi za zdravje intimnih predelov žensk in moških, saj ima zrak možnost krožiti in preprečuje pregrevanje. Ženske se tako lahko izognemo vnetjem, ki jih povzroča glivica Candida, ko se začne pretirano množiti v primeru, ko ni dovolj kroženja zraka. Na to vpliva tudi sintetično ter pretesno spodnje perilo.

Kontakt koža na kožo pa lahko poveča intimnost med partnerjema. Študije so pokazale, da so partnerji, ki spijo goli, manj pod stresom in čutijo večjo povezanost. Pri tem se sprošča hormon oksitocin, ki velja za hormon sreče.

 

Preberite tudi članek Spanje v nedrčku: za ali proti?

Foto: Prostock Studio / Getty Images Plus via Getty Images