Suho sadje: kakšne so njegove prednosti za zdravje

suho sadje

Vsi vemo, da je suho sadje zdravo in da ga je dobro jesti vsak dan, saj se s tem krepi naš imunski sistem. Še vedno pa se veliko ljudi ne zaveda, kaj določeno suho sadje vsebuje in zakaj je tako dobro za naše telo.

Če imate zelo radi sladko, je dobro, da ga zamenjajte s suhim sadjem, ki ima prav tako sladek okus. Suho sadje je tudi odlično za malico ali pa za zajtrk. Lahko si naredite skledo z jogurtom, svežim in suhim sadjem. Na ta način boste v telo vnesli veliko vitaminov in mineralov.

1. Marelice

Marelice so odličen vir vlaknin, so bogate z železom, kalijem, vitaminoma A in C ter antioksidanti. To sadje izboljšuje krvno sliko in je odlično za ljudi, ki so slabokrvni. Prav tako so dobre za črevesje, saj pomagajo pri prebavi in zaprtju. Vsakodnevno uživanje marelic telesu pomaga pri boju proti infekcijam, obnavlja poškodovana tkiva, izboljšuje vid ter gradi močne zobe in kosti.

2. Fige

Fige vsebujejo veliko količino vitaminov, kot so vitamini K, B6, C in E ter različne minerale in fosfor. Bogate so tudi z bakrom, ki je nujen za ožilje. Prav tako nas ščitijo pred rakom, diabetesom, degenerativnimi boleznimi in infekcijami.

3. Paradižnik

Posušeni paradižnik vsebuje nič maščob in holesterola, kar pomeni, da nima kalorij. Paradižnik vsebuje antioksidante, je bogat z vitaminom C in železom, ščiti pa nas pred nastankom raka, diabetesa, boleznimi srca in pljuč.

4. Brusnice

Suhe brusnice so na splošno znane po tem, da zdravijo težave z mehurjem. Prav tako pa pomagajo v boju proti bakterijskim infekcijam, boleznim srca in ožilja, krepijo imunski sistem ter ščitijo pred nastankom raka. Suhe brusnice prav tako preprečujejo nastanek kariesa.

5. Rozine

Rozine vsebujejo minerale, kot so kalcij, železo, mangan, magnezij, baker, fluor in cink. Prav tako delujejo protivnetno in znižujejo holesterol. Ščitijo pred rakom debelega črevesja in rakom prostate ter tudi pred drugimi boleznimi, kot so bolezni srca, živčevja, Alzheimerjeve bolezni in virusne ter glivične infekcije.

 

Kako uživati čim več ingverja? Imamo ideje za okusne obroke in napitke

Foto: SMarina / Getty Images Plus via Getty Images