To so razlogi, zakaj imate med menstruacijo prebavne motnje

prebavne motnje

Menstruacija vpliva tudi na delovanje črevesja, zato so v tem obdobju možne prebavne motnje, kot je na primer driska.

Menstruacija je tisti čas v mesecu, ki jo večina žensk pozna po bolečinah, krčih, glavobolu in seveda še večji skrbi za intimne predele. Gre pa tudi za eno pomembno stvar, ki se dogaja v tem obdobju, o kateri se sicer ne govori veliko. V tem času so namreč značilne tudi prebavne motnje. Veliko žensk o tej sicer zelo pogosti težavi ne govori, mi pa smo raziskali, kje je razlog za te težave.

Zakaj med menstruacijo nastanejo prebavne motnje?

Zdravniki pravijo, da je razlog za to v hormonskih spremembah. Pred menstruacijo lahko občutite neprijeten občutek v predelu prebavil in tudi zaprtje, v času menstruacije pa so te spremeni. Največji krivec je prostaglandin, snov, zaradi katere se pojavijo menstrualni krči, driska ali mehko blato. Ta snov zateza maternico, zato je med močnimi krči možen zmanjšan dotok krvi vanjo, kar pa povzroči bolečino. Istočasno pa se zmanjša raven hormona progesterona, ki med menstrualnim ciklusom ves čas narašča in pada. Na primer: na sredini ciklusa je raven progesterona visoka, neposredno pred menstruacijo pa raven pada in ravno zato lahko pride do težav v prebavilih.

Zanimivo je tudi, da je pred pričetkom menstruacije v telesu zares visoka raven estrogena, kar povzroča napihnjenost in zadrževanje vode. Po drugi strani pa lahko povečana količina progesterona privede do zaprtja, saj ta hormon upočasnjuje prebavo hrane, ki gre skozi prebavni trakt.

Da se vrnemo na prostaglandine – to so vnetne snovi, ki povzročajo krčenje mišic in žil maternice. Na začetku menstruacije sluznica maternice namreč proizvaja visoko raven snovi, ki povzročajo krče, ki jih čutite. Posledično pa povzročajo tudi krče v črevesju, zato pride do prebavnih težav. Zanimivo je tudi dejstvo, da protibolečinska zdravila pravzaprav delujejo na upočasnitev izločanja prostaglandinov.

Kako ublažiti simptome?

Zdravniki priporočajo, da se izogibate prehani, ki lahko draži vaš želodec ali povzroči prebavne motnje. Če driska traja dalj časa, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

 

Razlogi, zakaj je preživljanje časa v naravi koristno za naše zdravje

Foto: Dragana991 / Getty Images Plus via Getty Images