To so živila, ki topijo maščobo in pomagajo pri hujšanju

hujšanju

Če ste v obdobju, ko si želite izgubiti kilograme, nikakor ne smete misliti, da je hrana vaš sovražnik. Nasprotno! Če izberete živila, ki topijo maščobo, boste izgubili več kilogramov, kot če bi stradali. Pred vami je sedem živil, ki učinkovito topijo maščobo in pomagajo pri hujšanju.

1. Oves

A ni oves ogljikov hidrat? Res je, vendar je oves polnozrnato žito, kar pomeni, da ima moč ustvarjanja občutka sitosti in je zdrav ogljikov hidrat. Prav tako vsebuje topne vlaknine, ki znižujejo holesterol in maščobe v krvi. Ker se počasi prebavlja, ne zvišuje sladkorja v krvi ter zagotavlja dolg občutek sitosti. Najbolje ga je jesti zjutraj.

2. Jajca

Nutricionisti že več let poskušajo povrniti ugled temu živilu. Jajca so namreč koncentrirana oblika živalskih beljakovin, vendar brez maščob, kot jih ima npr. meso. Raziskave so pokazale, kako lahko eno jajce kot dodatek k toastu in žitaricam za zajtrk omogoči izgubo kilogramov.

3. Mleko

Dokazano je, da kombinacija kalcija, vitamina D in beljakovin, ki jih vsebuje mleko z manjšo vsebnostjo maščob (prav tako pa jogurt brez maščob), vzpodbudi izgubo kilogramov. Pri tem pa se vseeno ohranja mišična masa.

4. Jabolko

Številne študije so dokazale, da jabolko, ki ga pojemo pol ure pred obrokom, zmanjšuje vnos kalorij, saj vlaknine, ki jih vsebuje, telesu zagotavljajo občutek sitosti. To preprosto pomeni, da boste manj pojedli. Jabolko vsebuje tudi pektin, ki se veže z vodo ter zmanjšuje količino maščob, ki jih telo absorbira.

5. Rdeče meso

Verjetno si rdečega mesa ne predstavljate ravno kot dietno hrano, kajne? No, raziskave so pokazale, da so ženske, ki so uživale rdeče meso, izgubile več kilogramov kot tiste, ki ga niso. Razlog tiči v veliki količini beljakovin, ki jih vsebuje in ki pomagajo pri vzdrževanju mišične mase.

6. Cimet

Ta enostavna začimba ima takšno moč, da razgrajuje sladkor. Če boste vsak dan zaužili do dve žlički cimeta, boste za kar 10 do 20 odstotkov znižali sladkor v krvi in holesterol. Cimet lahko uporabite marsikje – v čaju ali kavi, v žitaricah, v omakah …

7. Mandlji

Prva misel, ko se spomnimo na oreščke, je ta, da vsebujejo maščobe. Orehi, kostanj, mandlji, arašidi in pistacije res vsebujejo več kalorij, vendar so istočasno hranljivi in učinkoviti v boju proti holesterolu in trigliceridom, prav tako pa nam dajejo veliko energije.

Mediteranska prehrana je najboljša za zdravje

Foto: Ross Helen / iStock / Getty Images Plus via Getty Images