Zdravilne lastnosti nezahtevne ajde

zdravilne lastnosti

Ajda je zelo zdravo žito, ki vsebuje veliko hranilnih snovi. Njene zdravilne lastnosti pa vam bomo opisali v nadaljevanju … 

Ajda vsebuje škrob, antioksidante, vlaknine in proteine z visoko biološko vrednostjo, primerna pa je tudi za bolnike s celiakijo. Njene zdravilne lastnosti so:

• Ajda je bogata z lizinom, esencialno aminokislino, ki je pomembna za rast kosti in obnavljanje krvi.

• Vsebuje ogromno agrimina, ki zmanjšuje tveganje senilnosti ter izboljšuje spomin in koncentracijo.

• Krepi organizem, pomlajuje ožilje, zmanjšuje utrujenost in segreva telo.

• Vzpodbuja cirkulacijo in izločanje urina.

• Znižuje krvni tlak in raven maščob v krvi.

• Preprečuje aterosklerozo in zaprtost.

• Pospešuje okrevanje po boleznih.

• Vsebuje antioksidant rutin, ki ima protivnetno delovanje in preprečuje nastanek strdkov v žilah.

• Bogata je z vitamini B2 in B3, kot tudi bakrom, magnezijem, cinkom in železom.

RECEPT

AJDOVE PALAČINKE

Sestavine: 250 ml mleka, 150 g skute, 2 jajci, 100 g ajdove moke, 100 g polnozrnate pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 2 – 3 žlice olja, naribana lupina ene limone, sol po okusu.

Priprava:

1. Zmešajte mleko, sir, rumenjake, sol in limonino lupino.

2. Zmešajte ajdovo in pšenično moko ter pecilni prašek.

3. Združite moko in zmes iz mleka, skute in jajc. Prekrijte s krpo in pustite stati pol ure. Dodajte beljake in rahlo premešajte.

4. Segrejte olje in z žlico oblikujte palačinke. Popecite jih na obeh straneh, nato pa jih položite na krožnik s papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno olje.

5. Postrezite še tople z vašim najljubšim namazom, medom ali sadjem (svežim ali suhim).

zdravilne lastnosti ajde

Foto: Gulliver/Getty Images