
Zato bi morali redno jesti mango …
Mango je sladko, tropsko sadje, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki so odlični za zdravje našega srca, oči, kože, prebavnega in imunskega ...
Ajda je zelo zdravo žito, ki vsebuje veliko hranilnih snovi. Njene zdravilne lastnosti pa vam bomo opisali v nadaljevanju …
Ajda vsebuje škrob, antioksidante, vlaknine in proteine z visoko biološko vrednostjo, primerna pa je tudi za bolnike s celiakijo. Njene zdravilne lastnosti so:
• Ajda je bogata z lizinom, esencialno aminokislino, ki je pomembna za rast kosti in obnavljanje krvi.
• Vsebuje ogromno agrimina, ki zmanjšuje tveganje senilnosti ter izboljšuje spomin in koncentracijo.
• Krepi organizem, pomlajuje ožilje, zmanjšuje utrujenost in segreva telo.
• Vzpodbuja cirkulacijo in izločanje urina.
• Znižuje krvni tlak in raven maščob v krvi.
• Preprečuje aterosklerozo in zaprtost.
• Pospešuje okrevanje po boleznih.
• Vsebuje antioksidant rutin, ki ima protivnetno delovanje in preprečuje nastanek strdkov v žilah.
• Bogata je z vitamini B2 in B3, kot tudi bakrom, magnezijem, cinkom in železom.
Sestavine: 250 ml mleka, 150 g skute, 2 jajci, 100 g ajdove moke, 100 g polnozrnate pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 2 – 3 žlice olja, naribana lupina ene limone, sol po okusu.
Priprava:
1. Zmešajte mleko, sir, rumenjake, sol in limonino lupino.
2. Zmešajte ajdovo in pšenično moko ter pecilni prašek.
3. Združite moko in zmes iz mleka, skute in jajc. Prekrijte s krpo in pustite stati pol ure. Dodajte beljake in rahlo premešajte.
4. Segrejte olje in z žlico oblikujte palačinke. Popecite jih na obeh straneh, nato pa jih položite na krožnik s papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno olje.
5. Postrezite še tople z vašim najljubšim namazom, medom ali sadjem (svežim ali suhim).
Foto: Gulliver/Getty Images