
Zdravje oči v digitalni dobi: Kako nam lahko pomaga tehnologija?
Pametni telefoni, računalniki, pametne ure – danes so zasloni povsod. A z njimi prihajajo tudi nova vprašanja o vplivu svetlobe, predvsem modre sve...
Ajda je zelo zdravo žito, ki vsebuje veliko hranilnih snovi. Njene zdravilne lastnosti pa vam bomo opisali v nadaljevanju …
Ajda vsebuje škrob, antioksidante, vlaknine in proteine z visoko biološko vrednostjo, primerna pa je tudi za bolnike s celiakijo. Njene zdravilne lastnosti so:
• Ajda je bogata z lizinom, esencialno aminokislino, ki je pomembna za rast kosti in obnavljanje krvi.
• Vsebuje ogromno agrimina, ki zmanjšuje tveganje senilnosti ter izboljšuje spomin in koncentracijo.
• Krepi organizem, pomlajuje ožilje, zmanjšuje utrujenost in segreva telo.
• Vzpodbuja cirkulacijo in izločanje urina.
• Znižuje krvni tlak in raven maščob v krvi.
• Preprečuje aterosklerozo in zaprtost.
• Pospešuje okrevanje po boleznih.
• Vsebuje antioksidant rutin, ki ima protivnetno delovanje in preprečuje nastanek strdkov v žilah.
• Bogata je z vitamini B2 in B3, kot tudi bakrom, magnezijem, cinkom in železom.
Sestavine: 250 ml mleka, 150 g skute, 2 jajci, 100 g ajdove moke, 100 g polnozrnate pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 2 – 3 žlice olja, naribana lupina ene limone, sol po okusu.
Priprava:
1. Zmešajte mleko, sir, rumenjake, sol in limonino lupino.
2. Zmešajte ajdovo in pšenično moko ter pecilni prašek.
3. Združite moko in zmes iz mleka, skute in jajc. Prekrijte s krpo in pustite stati pol ure. Dodajte beljake in rahlo premešajte.
4. Segrejte olje in z žlico oblikujte palačinke. Popecite jih na obeh straneh, nato pa jih položite na krožnik s papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno olje.
5. Postrezite še tople z vašim najljubšim namazom, medom ali sadjem (svežim ali suhim).
Foto: Gulliver/Getty Images