Dobra novica za vse, ki obožujete serijo The Crown

Po tem ko so ustvarjalci serije The Crown začasno ustavili snemanje nove sezone, zaradi spoštovanja ob kraljičini smrti in 10-dnevnem žalovanju, sedaj z njim nadaljujejo. Prav tako pa so že naznanili datum premiere 5. sezone.

Serijo The Crown lahko spremljate na Netflixu. Serija prikazuje življenje britanske kraljeve družine, predvsem pa se osredotoča na kraljico Elizabeto II ter na politične in njene osebne dogodke, ki so zaznamovali njeno vladanje. Prva sezona se prične z dogajanjem še preden je kraljica po smrti njenega očeta zasedla prestol. In medtem ko ne gre za dokumentarec, temveč za dramo – kar poudarja tudi Buckinghamska palača, ki se želi nekako oddaljiti od serije (sploh sedaj, ko je princ Charles postal kralj Karel II.) – so se ustvarjalci zares potrudili, da bi se čim bolj približali dejanskim dogodkom.

Znan je datum premiere 5. sezone

Že 5. sezona serije bo tako na sporedu od 9. novembra naprej. V tej sezoni se bo spet spremenila igralska zasedba, saj bo sezona zajemala dogajanje v 90. letih, ki je bilo tudi najbolj turbulentno desetletje v kraljičinem vladanju. 5. sezona se bo tako osredotočala na obdobje med leti 1991 in 1997, ko je razpadel zakon med princem Charlesom in princeso Diano ter ko je princesa Diana umrla v tragični prometni nesreči.

 

V prejšnji sezoni je kraljico Elizabeto II. igrala oskarjevka Olivia Colman, nasledila pa jo bo Imelda Staunton. Igralska zasedba se menjuje iz razloga, saj vsaka sezona serije zajema določeno obdobje, zato je potrebno prilagoditi tudi starost vseh vpletenih.

Toliko sezon bodo posneli …

In čeprav je bilo najprej načrtovano, da bodo posneli le 5 sezon, je bilo naknadno javljeno, da bodo posneli tudi šesto in s tem zadnjo sezono serije. Peter Morgan, ki je ustvaril serijo, je mnenja, da je treba na dogodke gledati z razdalje, to pa pomeni, da aktualnih dogodkov ne bodo snemali. Zato tudi ne bomo v seriji videli princa Harryja in Meghan Markle. Sam je mnenja, da se drži pravila, da so se stvari, ki jih snemajo, zgodile vsaj 20 let nazaj, da lahko sedaj na njih gledamo bolj realno in vemo, kateri dogodki so bili zares pomembni in kateri ne. Šesta sezona bi naj tako zajemala dogodke po smrti princese Diane, ko je bil britanski premier Tony Blair.

 

Foto: Netflix