Dogodek leta bi naj po televiziji in na spletu spremljalo več kot 4 milijarde ljudi

4 milijarde ljudi

Pogreb kraljice Elizabete II., ki bo v ponedeljek, 19. septembra ob 11.00 uri po londonskem času (ob 12.00 uri po našem času), bi naj spremljalo več kot 4 milijarde ljudi, pišejo britanski mediji.

Predvideva se, da bo kraljičin pogreb najbolj gledan prenos vseh časov, strokovnjaki pa pravijo, da bi ga lahko spremljala kar polovica svetovne populacije. Pogreb bo prenašala britanska televizija BBC, pravice za prenos pa so že odkupile številne televizijske hiše iz vsega sveta.

kralj

Zahvaljujoč televiziji in internetu bi pogreb v živo tako lahko spremljalo kar 4,1 milijarde ljudi, morda celo več. Če se bo to uresničilo, bo ta prenos podrl prejšnje rekorde, kot sta rekord iz leta 1996, ko je Muhammad Ali otvoril Olimpijske igre v Atlanti in si je prenos ogledalo 3,6 milijarde ljudi ter dobrodelni koncert Live 8, ki je leta 2005 pritegnil 2 milijardi gledalcev.

Še en rekord

Ko je v torek z letališča v Edinburghu proti Londonu poletelo vojaško letalo s kraljičino krsto, pa se je zgodil še en rekord. Flightradar24, ki je aplikacija in spletna stran za sledenje posameznim letom, se je skoraj zrušila, saj je v prvi minuti po vzletu letalu želelo slediti 6 milijonov ljudi. Zadevo so potem rešili z aktiviranjem dodatnih serverjev in s čakalno vrsto. Skupno pa je temu letu nato sledilo kar 5 milijonov ljudi. Prejšnji rekord spremljanja posameznega leta je bil 2,2 milijona ljudi.

letalo

20 fascinantnih dejstev o najdlje vladajoči monarhinji

Foto: WPA Pool / Pool / Getty Images Entertainment; Flightradar24