Umrla je kraljica Elizabeta II.: 20 fascinantnih dejstev o najdlje vladajoči monarhinji

kraljica Elizabeta II.

Včeraj pozno popoldne je na britanskem dvoru odjeknila novica, da je umrla kraljica Elizabeta II. Oči celega sveta so bile že od poldneva, ko je Buckinghamska palača sporočila, da zdravnike skrbi za njeno zdravje, uprte v dogajanje pred vhodom v grad Balmoral na Škotskem, kjer je kraljica preživljala poletja. Da nekaj ni v redu, pa je govorilo tudi dejstvo, da je na Škotsko v nekaj urah prispela njena ožja družina.

Smrt kraljice Elizabete II. označuje konec ere. Britanska najdlje vladajoča monarhinja je v starosti 96 let mirno umrla na gradu Balmoral. Uradno sporočilo z dvora, ki so ga objavili ob 18.30 uri po londonskem času, se je glasilo: »Kraljica je danes popoldne umrla mirne smrti na gradu Balmoral. Kralj in kraljica spremljevalka bosta nocoj ostala v Balmoralu, v London pa se bosta vrnila jutri.«

Kmalu zatem se je z uradnim govorom v živo na ljudi obrnila tudi novo izvoljena britanska premierka Liz Truss, ki jo je kraljica le dva dni pred svojo smrtjo imenovala za britansko premierko. Takrat so nastale tudi zadnje fotografije kraljice Elizabete II.

 20 fascinantnih dejstev o najdlje vladajoči monarhinji

1. Kraljica Elizabeta II. je Veliki Britaniji vladala 70 let in je bila tako najdlje vladajoča britanska monarhinja. S tem je podrla prejšnji rekord svoje praprababice kraljice Victorie, ki je vladala 63 let.

2. Pred smrtjo v starosti 96 let je bila najstarejša monarhinja na svetu.

3. Prav tako je bila najdlje vladajoča ženska monarhinja v svetovni zgodovini.

4. Rojena je bila 21. aprila 1926, svoj rojstni dan pa je praznovala dvakrat na leto – enkrat v aprilu in enkrat v juniju, kar je bilo povezano s proslavo Trooping the Colour.

5. Kraljičino ime je bilo Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Poimenovana je bila po svoji materi kraljici Elizabeti (znani kot kraljici materi), po očetovi babici kraljici Mary in prababici kraljici Alexandri.

6. Ko je bila otrok, je dobila vzdevek Lilibet, tako pa jo je klical tudi njen mož princ Filip. Princ Harry in Meghan Markle pa sta tako poimenovala svojo hči Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor.

7. Svoje življenje je na svoj 21. rojstni dan z govorom posvetila služenju članicam Commonwealtha.

8. Ko se je rodila, je njena družina mislila, da ne bo nikoli zasedla prestola. Bila je namreč tretja v nasledstveni liniji za njenim stricem Edwardom, valižanskim princem ter očetom princem Albertom, yorškim vojvodo. Ko je leta 1936 umrl njen dedek kralj George V, ga je nasledil njen stric, ki je bil okronan v kralja Edwarda VIII. Ker pa se je poročil z Wallis Simpson, se je do konca leta odrekel prestolu. Prestol je nato zasedel njen oče kralj George VI, ki je prevzel očetovo ime. Umrl je 6. februarja 1952 in takrat je krono prevzela kraljica Elizabeta II.

9. Ko je njen oče postal kralj, se je Elizabeta za svojo bodočo vlogo začela pripravljati z učenjem ustavne zgodovine in prava, učnimi urami verouka ter učenjem francoščine.

10. Kraljica Elizabeta II. je bila okronana 2. junija 1953 v Westminster Abbey. Takrat so kronanje prvič prenašali po televiziji, ogledalo pa si ga je 20 milijonov ljudi.

11. Leta 1066 je bil kot prvi britanski kralj okronan William the Conqueror, kraljica pa je bila tako 40. monarhinja zapovrstjo.

12. Kraljica je princa Filipa, njenega moža, spoznala pri osmih letih. Naslednjič ga je videla, ko je bila stara 13 let. Sedem let kasneje jo je princ Filip zaročil, poročila pa sta se 20. novembra 1947. Do njegove smrti aprila 2021 sta bila poročena 73 let, kar je najdlje v kraljevi zgodovini.

13. Kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta imela štiri otroke – princa Charlesa, princeso Anne, princa Andrewa in princa Edwarda. Prav tako pa 8 vnukov ter 12 pravnukov.

14. Čeprav so jo ljudje imeli zelo radi, njeno vladanje ni bilo povsem brez kritik, sploh po smrti princese Diane leta 1997, ko so jo kritizirali, ker se iz Balmorala ni takoj vrnila v London, ker ni zastave spustila na polovico (to je storila šele na dan Dianinega pogreba) in ker kar nekaj dni po smrti princese ni nagovorila ljudstva (tudi to je kasneje storila s televizijskim prenosom).

15. Med njenim vladanjem je kraljica obiskala kar 117 držav.

16. Kraljica ni imela potnega lista. Ker so britanski potni listi izdani v imenu kraljice, ga ni potrebovala. Njeni družinski člani pa potni list potrebujejo. Prav tako je bila edina oseba v Veliki Britaniji, ki ni imela vozniškega izpita in je kljub temu lahko vozila.

17. Leta 1957 je imela prvi božični televizijski nagovor, ki je postal vsakoletna tradicija.

18. Ko se spomnimo na kraljico, se spomnimo tudi na njene pse pasme corgi. Prvega psa je dobila, ko je bila stara 18 let. V svojem življenju je imela več kot 30 corgijev in še nekaj drugih pasem.

19. Njene najljubše cvetlice so bile šmarnice.

20. Najraje se je oblačila v žive barve, tudi zato, saj je bila mnenja, da je v ‘dolgočasnih’ barvah nihče ne bi opazil. In to je še ena izmed mnogih stvari, po katerih se je bomo za vedno spominjali.

 

 

Foto: Pool / Pool / Getty Images Entertainment