Neredne menstruacije so težava marsikatere ženske

neredne menstruacije

Neredne menstruacije so težava marsikatere ženske, povezana s hormoni, poporodnem obdobju ipd. Zdravilna zelišča, pravilna prehrana in aktiven življenjski slog pa lahko pomagajo uravnati menstrualni ciklus. 

Menstrualni ciklus je obdobje med prvim dnevom krvavitve in dnevom pred ponovnim začetkom krvavenja. V poprečju traja 28 dni. Menstruacija se lahko pojavi tudi po krajšem obdobju, pa tudi kasneje, recimo 24. ali 38. dan. A v tem primeru ne gre za velik odmik od normalnega. Če pa menstruacija izostane za tri mesece ali dlje, če se pojavlja v veliko krajših intervalih, krvavitve pa so boleče, obilne in dolgotrajne, gre za neredne menstruacije. V tem primeru je najbolje obiskati zdravnika, ki bo raziskal, kakšni razlogi so pripeljali do težave. Predpisal vam bo odgovarjajočo terapijo, še posebej to velja za obdobje pred vstopom v meno, ko marsikatera ženska potrebuje tudi hormonsko podporo.

Nepravilnosti v menstrualnem ciklusu lahko povzročijo tudi nepravilno delovanje ščitnice, povzročitelji so lahko tudi določeni prehranski primanjkljaji, stres, določena zdravila in podobno. V tem primeru lahko težavo rešimo dokaj hitro, le dosledni moramo biti, jemati prava zdravila in spremeniti življenjski slog ter ob tem uživati tudi ustrezna zdravilna zelišča.

Pravilno se prehranjujte

Če jemo premalo, če hrana ne vsebuje vseh potrebnih hranil v predvidenih dnevnih odmerkih, lahko to negativno vpliva na delovanje hipotalamusa, hipofize in nadledvične žleze, ki uravnavajo hormone, ki lahko povzročijo, da se menstrualni ciklus poruši. Temu se najlažje izognete s tremi, zdravimi in uravnoteženimi obroki. Za glavni obrok si privoščite kuhano hrano – zeleno zelenjavo, recimo špinačo, brokoli, rukolo in čebulo ter prigrizke s sadjem, izberite živila, bogata z zdravimi maščobami, recimo lososa, tuno, orehe, laneno seme. Sladkarijam se ni treba povsem odreči, a najbolje je poiskati čim bolj naravne sladice, recimo med in podobno.

Pazite na kilograme

Velika nihanja v teži lahko vplivajo na menstrualni ciklus in lahko povzročijo določena odstopanja, ekstremi tudi sicer niso dobri, pa čeprav vam ustreza to, kar vidite v ogledalu. Merilo naj bo indeks telesne teže, če le ta preveč odstopa od normale, navzgor ali navzdol, se morate nemudoma odzvati. Predvsem poiščite pomoč nutricionista, ki vam bo predpisal pravo dieto glede na vašo težo. Če ste predebeli, se kilogramov lotite z gibanjem, tecite, hodite, kolesarite, plavajte … A ne pretiravajte, saj lahko preveč športa povzroči stres, ki spet negativno vpliva na ciklus.

Sprostite se

Kronični stres je pogost sprožilec težav s hormoni. Zato se moramo stresu izogibati, sploh če želimo menstruacijo spraviti pod nadzor. Najbolje se je s stresom soočati z vajami za sproščanje, joga je odlična izbira, tudi meditacija in vaje dihanja so zelo učinkovite metode za soočanje s stresom. Pomembno je dobro in dovolj dolgo spati, saj se telo le na ta način odpočije in pripravi na napore naslednjega dne. Izogibajte se prekomernim količinam alkohola in kofeina pa tudi tobaka, saj z njimi zastrupljamo telo, posledično pa lahko povzročimo divji hormonski ples in s tem neredne menstruacije.

neredne menstruacije joga

Narava kot zaveznik

Ti rastlinski pripravki vam bodo v pomoč pri odpravljanju določenih sprožilcev nepravilnih ciklusov in pri premagovanju simptomov PMS:

1. Jabolčni kis: pomaga pri vzdrževanju optimalne telesne teže, spodbuja topljenje odvečnih kilogramov, uravnava sladkor v krvi. To pa pozitivno vpliva na menstrualni ritem. Ker ima zelo značilen in močan okus, predlagamo, da ga uporabljate kot dodatek k jedem, razredčite ga lahko tudi v kozarcu vode in sladkate z nekaj medu.

2. Ricinusovo olje: spodbuja menstruacijo, pomaga tudi pri težavah z bolečimi menstruacijami, ki jih spremljajo krči: bombažno krpo ali brisačo namočite v olje, ožemite jo in nato krpo položite na trebuh. Čez poveznite še folijo, nato pa segrevajte s termoforjem. Naj deluje 45 minut oziroma vse dokler se tekočina ne ohladi.

3. Konopljika: znižuje prolaktin in dviguje progesteron, če sta ta dva hormona v ravnovesju, so ciklusi bolj pravilni. Prav tako blaži simptome PMS. Poiščite tinkturo ali čaj.

4. Ingver: spodbuja menstruacijo, priporočamo, da ga uživate nekaj dni pred pričakovanim datumom začetka krvavitve. Lahko uporabite ingver v prahu, najbolje pa je uporabiti svežega. Iz njega pripravite čaj, dodajte mu tudi med ali malo limone.

 

Zakaj imate med menstruacijo prebavne motnje?

Foto: AtlasStudio, Deagreez / Getty Images Plus via Getty Images