Kaj je koselig – trend, ki je zamenjal popularni hygge?

koselig

Vas temni in hladni večeri spravljajo v slabo voljo? Potem morate nujno preizkusiti nordijski trend koselig.

Koselig je novi nordijski trend, natančneje prihaja z Norveške, o katerem trenutno vsi govorijo. Popoln je za jesensko obdobje ter za prihajajočo zimo. Še pred časom je bil v trendu danski koncept hygge, sedaj pa ga je zamenjal ta novi trend, ki ga nekateri imenujejo celo hygge 2.0.

Kaj sploh je koselig?

Poudarek koseliga namreč ni na svečkah in odejah, temveč na socialni interakciji. Kot je dejala Ingrid Opstad, nagrajena norveška pisateljica: „Koselig je koncept, ki je globoko ukoreninjen v naši norveški kulturi. Opisala bi ga kot občutek udobja in ugodja, pogosto pa vključuje druženje z ljudmi. Koselig je na veliko načinov norveška različica hygge-a, saj je bistvo obeh konceptov v občutku ugodja in v radostih, ki jih prinašajo majhne stvari.“

koselig

Hygge & koselig

Koselig pa se od hygge koncepta razlikuje v tem, da je bolj osredotočen na družbeni vidik. To pomeni, da se sicer udobno namestimo v našem domu, vendar da tega ne počnemo sami, temveč v družbi. Uči nas tudi, da je lahko družbena povezanost tudi terapevtska.

Glede na to, da je Norveška že več let med prvimi 10. najsrečnejšimi državami na svetu in to kljub zelo hladnim zimam, očitno nekaj počnejo prav. Morda sami napačno razmišljamo, ko se poleti veliko družimo, jeseni in pozimi pa raje preživljamo čas na kavču.

Bistvo v druženju

Čeprav je zelo pomembno, da si vzamemo čas tudi zase, lahko preveč takšnega početja pripelje do osamljenosti in izoliranosti, kar pa se še poslabša jeseni in pozimi. Seveda ne rabite zdaj ves čas nekoga vabiti k sebi domov, lahko se družite tudi med službenim časom za kosilo ali pa skupaj s prijateljico preizkusite nov hobi.

Če povzamemo, se koselig nanaša na vam ljube osebe, na prisotnost v trenutku, z velikim poudarkom na hrani, pijači in pogovoru. Tako da ko boste naslednjič na primer sprehajali svojega psa, povabite na sprehod še prijateljico, vama v termovko pripravite kavico in uživajte v pogovoru. To je dovolj za tisti pravi nordijski ‘koselig’ občutek.

hrana

 

Foto: Polina Lebed / Getty Images Plus via Getty Images, Pexels; povzeto po ljepotaizdravlje.hr