Lifestyle potopis: London vas kliče!

london

London je epicenter kulture, trendov, umetnosti, glasbe in še bi lahko naštevali. Kako privablja, s čim navdušuje in zakaj vsem tako spretno zleze pod kožo, nam razkriva Lana Biželj, novinarka in velika oboževalka britanske prestolnice.

Ko se v mislih vrnem nekaj let nazaj, spontanost zagotovo ne bi ustrezala opisu mojega značaja. Kot tudi misel na to, da bom nekega dne brez strahu potovala z letalom ter se odločila za spontano potovanje v London.

KORISTNE INFORMACIJE

Na srečo Ljubljana in Budimpešta, ki nam je še vedno dovolj blizu, omogočata nizkocenovne lete v London. Organizirana, kot sem, sem deset dni pred samim potovanjem poiskala vse lokacije, ki sem jih želela obiskati. Razdelila sem jih po okrožjih in po dnevih, da bi uspela videti čim več v enem tednu. Ker sem imela nočni let v London in nisem želela porabiti celega premoženja za taksi od letališča do nastanitve, sem načrtovala celotno pot od Lutona do East Finchleyja veliko prej.

Eden boljših nasvetov, ki sem jih dobila pred potovanjem v London, je bil, da lahko kupim vse vstopnice preko interneta. Kar je vsekakor ugodnejše kot na licu mesta. Z 10 funtov cenejšo avtobusno vozovnico za National Express, ki vozi od letališča do nekaterih glavnih postaj v mestu, ni treba čakati na določeno uro. Vozovnico preko interneta kupujete za določeno uro, če pa doplačate dva funta, ta vozovnica postane fleksibilna glede termina odhoda avtobusa.

Velika prednost javnega prevoza v Londonu je v tem, da je vse jasno razporejeno na zemljevidih in obstaja resnično majhna možnost, da se izgubite (tudi če vam orientacija ni ravno blizu). Vse, kar potrebujete, je Oyster card, ki jo lahko napolnite za določen znesek, ki ga boste potrebovali v času bivanja v Londonu. Če potujete za teden dni, je najbolje, da plačate tedensko turistično takso v višini 40 funtov (velja za vlak, podzemno železnico in znani rdeči dvonadstropni avtobus) za določeno število con, v katerih se boste nahajali. Več od treh con ne boste potrebovali, vse ostale cone so že pravzaprav predmestje Londona, v katerih so večinoma stanovanjski objekti.

STIČIŠČE ALTERNATIVNIH KULTUR

Prvi dan je bil namenjen raziskovanju Camden Towna, Regent’s parka in hranjenju veveric, sprehodu ob kanalu, proti večeru pa še obisk Piccadily trga in Oxford Streeta. Zaradi sonca, ki se je cel dan zadržalo na nebu, sem se odločila iti do centra mesta in spontano izstopiti iz svoje cone udobja oziroma zastavljenega načrta.

Prva postaja – Camden Town – je eden najbolj znanih krajev alternativne scene, kar se začuti že pri izstopu s podzemne železnice. Če imate radi odlično glasbo, mnogo kultur na enem mestu, ste gurman in obožujete vintage oblačila, je to mesto ustvarjeno za vas. Poleg dobrega nakupa poskusite še katero od afriških, azijskih, španskih ali številnih drugih mednarodnih kuhinj na prostem po ceni od štiri do petnajst funtov. 

Po 30-minutni sproščeni hoji ob kanalu boste prišli do Regent’s parka, ki je pravi raj za vse z obsesivno-kompulzivno motnjo, kot jo imam jaz. Drevoredi in klopi so namreč postavljeni na centimeter natančno, kar deluje izredno pomirjujoče. Čeprav se sodeč po zemljevidu zdi, da boste hitro prišli do spodnjega dela parka, kjer domujejo veverice, se pripravite na dolg sprehod. Opremite se tudi z arašidi v lupini, s katerimi se bodo posladkale ljubke veverice s košatim repom. Nasvet: če zašumite z vrečko in boste držali olupljen arašid v dlani v višini boka, bodo veverice brez sramu splezale na vas do nagrade – izkušnja, ki je ne smete zamuditi.

Ko boste potrebovali javni prevoz in da se boste lažje znašli ob obisku Londona, si na mobitel namestite mobilno aplikacijo City Mapper. V aplikacijo enostavno vpišete lokacijo, kjer se nahajte, vnesete cilj in ponudi se vam ogromno možnosti, kako priti do želenega cilja. Poleg tega boste našli celoten urnik javnega prevoza in ceno pozameznih vozovnic, če še niste kupili turistične kartice Oyster.

london bridge

CEL SVET V ENEM MESTU

Pričakovala sem, da me bodo v trenutku, ko pridem do samega centra mesta in vidim vse, kar sem leta gledala v dokumentarnih in romantičnih filmih, preplavili mravljinci in nepopisna evforija … Počutila pa sem se, kot da sem stopila na svoje ozemlje. Popolnoma naravno in kot da tja spadam, kot da se je cel svet združil v eno milijonsko mesto. Raznolikost, ljubezen, naklonjenost, naravnost in edinstvenost so imeli svojo obliko in nasmeh mi ni izginil z obraza. Spoj arhitekture in poseben značaj, ki se kot čarobni prah širi skozi široke ulice Londona, daje mestu večplastno osebnost, v katero se le redki ne zaljubijo.

Za tiste, ki so željni romantičnih in pravljičnih fotografij, predlagam, da obiščete Hyde Park (če se panično bojite ptičev še iz Hitchcockovega filma, je morda bolje, da se izognete sprehodu ob jezeru), ki je velika oaza sredi mesta. Ko se nadihate svežega zraka, se sprehodite do Piccadilly Circusa, kjer boste srečali znane rdeče govorilnice in mnogo uličnih izvajalcev.

RAZLIČNOST, LJUBEZEN, SKUPNOST IN SPREJEMANJE

Ena izmed lokacij, ki je nikakor ne gre prezreti, je Sky Garden. To je steklena razgledna točka na vrhu poslovne zgradbe, ki nudi 360-stopinjski pogled na mesto. Priporočam vam, da ga obiščete, ko pade mrak. Ker sem se že pred časom soočila s strahom pred višino, sem uživala v prav vsakem milimetru tega mesta ter obenem štela zvezde. Arhitektura sama po sebi pa ti vzame sapo. V enem trenutku dobesedno nehate dihati, ker imate občutek, da ste poleteli v vesolje in gledate Zemljo z druge perspektive. Bodite pozorni le na to, da vstopnice, ki so brezplačne, rezervirate vsaj dva tedna pred prihodom v London. Število mest je omejeno in ogled ne bo možen brez predhodne rezervacije.

Ko v Londonu nahraniš dušo in srce, je čas, da se odpraviš še proti kakšni večji znamenitosti, po kateri je mesto znano. Na primer, na menjavo straže pred Buckinghamsko palačo. Dobro je, če ste vsaj kakšno uro prej tam in seveda čim bližje vratom. Lahko se vam zgodi, da kraljevi orkester namesto klasične skladbe, ki je tipična za kraljevino, zaigra Beyoncé – Crazy in love. Če boste imeli srečo, boste lahko pobožali kraljevega konja.

LONDON: ČUDO ARHITEKTURE

Nekaj, kar vsekakor velja obiskati, je Naravoslovni muzej (Natural History Museum), ker boste imeli občutek, da ste v filmu Harryja Potterja. Do te ustanove boste začutili pravo strahospoštovanje. Vstop v večino prostorov muzeja je brezplačen, zato se splača uživati v bogati zgodovini. Navdušeni boste.

Ena izmed bolj mainstream lokacij, ki se jih tudi splača videti, čeprav meni ni vzbudila tiste topline, ki sem jo iskala, je Notting Hill (predel mesta, ki je znan po nizu barvitih hišk). Tam so posneli nekaj kadrov romantične komedije Love Actually, pa še številne druge, in tudi zato ima ta del mesta sloves med obiskovalci Londona ter je lepa kulisa za fotografiranje. Mene je sicer ob obisku ves čas navdajal občutek, da sem v predelu mesta, kjer živijo večinoma ljubitelji luksuza, druga klasa družbe. Ko se od Notting Hilla spustite proti centru, boste našli odlične restavracije, pube, bare in kavarnice, številne trgovine s spominki in specializirane trgovine, ki ponujajo umetniška dela najbolj znanih britanskih umetnikov.

In zapomnite si, najbolj pomembno od vsega je, da mesto vsrkate z vsako poro. Pomagalo vam bo, da se soočite tudi s kakšnim strahov. Izgubite se – takrat bodo dogodivščine najlepše, raziskujte brez ovir, občutite, kako se v vas prikrade energija mesta in vas dela vesele in srečne. Vas zanima najboljša lekcija, ki jo je meni dalo to mesto? Bodite sebični in delajte vse tisto, kar vas bo osrečilo.

Foto: Getty Images via Guliver